9-grudnya-mizhnarodniy-den-pamyati-zhertv-zlochiniv-genotsidu

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду

 • 31610 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, Міжнародний день боротьби з корупцією, Всесвітній день техно-музики, День різдвяної листівки, День пам’яті преподобного Якова Сирійського, День пам’яті преподобного Аліпія Столпника, інформує УНН.

Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН затвердила 9 грудня Міжнародним днем пам’яті жертв злочинів геноциду. Цього самого дня, але 1948 року, ухвалили Конвенцію запобігання та покарання за злочин геноциду.

До найбільших геноцидів ХХ-XXI століття належать: 1932-1933 – створення штучного голоду в Україні; осінь 1941 – травень 1945 – Голокост (вбивство понад 6 мільйонів європейських євреїв за наказом Гітлера).

Міжнародний день боротьби з корупцією

День заснувала ООН 31 жовтня 2003 року. Дату святкування обрано на честь дня підписання Конвенції проти корупції, яке відбулося на конференції в місті Меріда у 2003 році. Конвенція набула чинності у 2005 році, коли її ратифікувало понад 30 країн. Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію 18 жовтня 2006 року.

Конвенція Організації Об’єднаних Націй щодо боротьби з корупцією, як і Міжнародний день боротьби з корупцією, закликає країни до заходів з уникнення корупції, до встановлення кримінальної відповідальності за зловживання владою, привласнення коштів незаконним шляхом та за інші форми корупції.

Всесвітній день техно-музики

9 грудня народився засновник техно-музики Хуан Аткінс. Техно-музика відома також як музика Детройту через те, що шлях відомих музикантів-засновників почався зі сцени саме цього міста. Жанр техно створено для того, щоб кинути виклик усім соціальним нормам та відчути себе бунтарем.

Історія заснування цього свята бере початок від невеликого гурту "Бельвільська трійця", який  складався із трьох друзів. Саме Бельвіль, невелике містечко у штаті Мічиган, стало всесвітньо відомим місцем народження техно.

День різдвяної листівки

Історія різдвяної листівки почалася у Великій Британії. Англійський винахідник та підприємець сер Генрі Коул, який зазвичай сам писав вітання своїм друзям та родичам, одного дня в 1843 році вирішив щось змінити, щоб полегшити процес написання привітань.

За його проханням Джон Калькотту Хорсі створив першу у світі різдвяну листівку. На ній поряд із заможною родиною, що мала вдосталь їжі та вина, було зображено бідаків, які отримували в різдвяний дарунок одяг та їжу.

Досить швидко ідея припала до душі багатьом людям і вони почали вітати своїх рідних та близьких різноманітними листівками.

День пам’яті преподобного Якова Сирійського

9 грудня православна церква вшановує пам’ять преподобного Якова Сирійського (пустельника). Перші згадки про життя Якова є у книзі «Історія боголюбців» Феодорита Кирського, який знав преподобного особисто.

Жив Яків Сирійський та здійснював свої подвиги у V сторіччі на горі просто неба поруч з сирійським містом Кір. На момент написання книги Яків провів 38 років в молитві. Преподобний, не зважаючи на тяжку хворобу, вів аскетичне життя: носив вериги та волосяницю, їв тільки увечері варену сочевицю, працював та без перестану молився. За тверду віру, праведність та терпіння преподобний досяг духовної досконалості та отримав від Господа дар виганяти бісів, зцілювати та воскрешати померлих. Пішов з життя преподобний у 457 році. На його честь побудовано монастир на Кафр-Рахіма.

День пам’яті преподобного Аліпія Столпника

9 грудня православні віряни також вшановують преподобного Аліпія Столпника. Народився Аліпій у місті Адріанополі. Батько його рано помер, тому мати віддала хлопця на виховання до єпископа Феодора, а сама, позбавившись майна, пішла працювати у церкву. Будучи юнаком Аліпій бажав служити Господу та для цього хотів усамітнитися, але єпископ тримав його біля себе.

Подвижницьке життя Аліпія почалося з подорожі до Константинополя, в якій він супроводжував свого владику. Під час подорожі уві сні преподобний побачив видіння, в якому йому явилася св. мучениця Євфимія і наказала повернутися додому та на місці занедбаного цвинтаря язичників побудувати храм.

Аліпій виконав вказівку. Поряд із церквою преподобний звів для себе стовп, на якому безперестанно молився, наставляв та навчав протягом 53 років. За свою тверду віру та стійкість преподобний отримав від Бога дар зцілення тіла і душі, а також здатність пророкувати. Лише останні 14 років свого життя Аліпій через хворобу ніг лежав, а не стояв. З часом поряд зі стовпом «виросли» чоловічий та жіночий монастирі, якими керував Аліпій до самої смерті, а помер він у 118 років.

Іменини

День Ангела сьогодні святкують: Назар, Яків, Ілля, Петро, Василь (Василій), Михайло, Іван, Георгій.

Українські Національні Новини

Суспільство