9-kvitnia-vsesvitnii-den-antykvariatu-u-musulman-zakinchuietsia-sviashchennyi-misiats-ramadan

9 квітня: Всесвітній день антикваріату, у мусульман закінчується священний місяць Рамадан

 • 29104 переглядiв

Культура колекціонування зародилася ще у Стародавньому Єгипті. Сучасного поняття антикваріат набув в епоху Відродження - в XV-XVI століттях.

Сьогодні, дев’ятого квітня, колекціонери старовинних речей і просто поціновувачі раритетів можуть долучитися до святкування Всесвітнього дня антикваріату, пише УНН.

Культура колекціонування зародилася ще у Стародавньому Єгипті.

Сучасного поняття антикваріат набув в епоху Відродження — в XV-XVI століттях. Бажаними артефактами для колекціонерів були реліквії античності, тому вже тоді інколи траплялися підробки "під старовину".

Крім того, серед заможних людей стало звичним замовляти картини чи скульптури в найкращих майстрів. Медичі у Флоренції, Габсбурги в Австрії та інші шляхетні роди того часу поклали початок вражаючим зібранням творів мистецтва. Деякі з колекцій епохи Відродження згодом стали основою для великих музеїв, інші залишилися приватними та передаються з покоління в покоління.

У ХVІІІ столітті у Великій Британії, там було засновано перші в світі аукціонні дома - Sotheby’s та Christie’s, які існують дотепер. Вони найбільшим майданчиком торгівлі антикваріатом, разом їхня частка світової торгівлі найрідкіснішими та найкоштовнішими реліквіями складає 90%.

Тоді ж з’явилося багато підроблених артефактів, зокрема, рукописів. Тому антикварні предмети стали досліджувати щодо їхнього походження та віку за допомогою спеціальних експертиз.

Після Другої світової війни на міжнародному рівні було прийнято угоди для регулювання легального обігу антикваріату та обмеження торгівлі ним на "чорних" ринках.

Також сьогодні, у другий вівторок квітня, можна долучитися до святкування Дня доброти до юристів.

Подія була заснована, зокрема і для того, щоб нагадати людям про важливість верховенства права та роль, яку відіграють юристи в його дотриманні. Юристи мають важливе значення для функціонування суспільства, оскільки вони допомагають забезпечити дотримання законів і забезпечення справедливості.

Ще 9 квітня можна відзначити дещо незвичне свято - Міжнародний день ASMR.  

ASMR, - автономна реакція сенсорного меридіана, яка виражається у приємних поколюваннях, яке деякі люди відчувають у відповідь на певні звуки або візуальні подразники.

Відео ASMR, які зазвичай містять тихий шепіт, ніжне постукування та інші заспокійливі звуки, стали неймовірно популярними на таких платформах, як YouTube, і мільйони глядачів з ними прагнуть розслабитися та зняти стрес.

За місячним календарем цього року у мусульман всього світу завершення священного місяця Рамадан припадає на 9 квітня. В ніч з дев’ятого на десяте квітня, у перший день місяця Шавваль мусульмани починають святкувати Ураз-Байрам – закінчення 30-денного посту.

Господині ще за чотири дні до свята починають ретельно прибирати оселю, чистять худобу, прибирають дворові приміщення. У цих приготуваннях беруть участь усі члени сім'ї. У ці ж дні одвідують цвинтарі, впорядковують могили близьких. Дітям заздалегідь шиють або купують новий одяг, узуття. Готують національні страви, печуть солодощі.

Перед святом усі члени родини повинні обов'язково скупатися, одягти чисту білизну.

Усі зготовлені вдома наїдки діти розносять сусідам, відбувається взаємний обмін святковими стравами.

За новоюліанським православним календарем сьогодні День пам’яті мученика Євпсихія, який жив у Кесарії за часів імператора Юліана Відступника.

Євпсихій рішуче боровся з язичниками та разом з іншими християнами руйнував їхні капища.

За це його схопили, довго та жорстоко катували. Однак, чоловік не зрікся віри у Господа та помер у муках.

Іменини дев’ятого квітня святкують Вадим, Євген, Тамара, Марія.