a-bakardzhiyev-problema-kadriv-uranovoyi-geologiyi-aktualna-ne-lishe-v-ukrayini-ale-y-u-sviti

А.Бакарджиєв: проблема кадрів уранової геології актуальна не лише в Україні, але й у світі

 • 10414 переглядiв

КИЇВ. 2 грудня. УНН. На сьогодні проблема фахівців урановидобувної галузі стоїть надгостро. При чому, не лише в Україні, але й за її межами. Про це в інтерв’ю УНН повідомив науковець, провідний фахівець, екс-генеральний директор КП “Кіровгеологія”, лауреат Державної премії СРСР в області науки і техніки Анатолій Бакарджиєв.

"Проблема кадрів уранової геології, вона зараз не лише в Україні загострилася, а й у світі. Урановий геолог проходить всю програму геологів, плюс ще рік додатково вивчає розвідку радіоактивних елементів. Так було завжди. У нас все це за державні кошти, а що стосується Заходу, то у світі по підготовці геологів було всього три центри - у Франції, Радянському Союзі і США. Там оплату за навчання розвідки радіоактивних елементів брали на себе компанії і робили з рядових геологів уранових", - розповів він.

За словами науковця, українські геологи, як їм перестали платити, роз’їхалися по всьому світу.

"От, наприклад, “Кіровгеологія”, починаючи з 1945 року і до того, як вона перестала відкривати родовища, було, по-моєму 126 осіб, які складали основу. І як тільки ускладнилися питання рядових геологів - перестали платити заробітну плату, почалися скорочення. Всі ці геологи роз’їхалися по всьому світу. Тобто весь мозковий центр “Кіровгеології” розбрівся по всьому світу. Зараз, якщо галузь почне розвиватися, в Україні таких фахівців уже немає. В Україні фахівців по розвідці радіоактивних речовин не випускалося, вони перекваліфіковувалися. Тобто приходили геологи і в середовищі “Кіровгеології” здобували знання. Кадри — це буде дуже складне питання, мабуть, і для геологів, і для гірняків", - зазначив А.Бакарджиєв.

Він додав, що в Україні найкращі фахівці були зосереджені в “Кіровлегології”, “СгідГЗК” і в Інституті геохімії і геофізики і хімінералів, там теж був урановий напрямок.

"Зараз фахівці ще є, але їх дуже мало..." - зауважив науковець.

Нагадаємо, нещодавно КП “Кірогеологія” очолив В.Нельга, який за даними ЗМІ, не має профільної освіти та досвіду роботи у галузі геологія.

З його приходом, за словами головного геолога підприємства, з “Кровгеології” звільняються 5 найбільш фахових та досвідчених науковців.

Натомість, В.Нельга, за словами О.Фальковича, привів із собою на роботу “12 радників, які не мають жодного стосунку до геології” та рахуються поза штатом.

Раніше, прес-служба КП “Кіровгеологія” вигадала своєму новому директору неіснуючу в Україні геолого-економічну освіту.

Тим часом, трудовий колектив КП “Кіровгеологія” оскаржив до суду законність призначання В.Нельги директором.

Як повідомив УНН екс-заступник начальника управління КП “Кіровгеологія” В’ячеслав Якушин, відповідно до вимог гірничого закону, особа без профільної освіти не може очолювати таке підприємство як КП “Кіровгеологія”. Тому призначення В.Нельги відбулося незаконно і воно оскаржено до суду.

Українські Національні Новини

Економіка