achs-aktivno-poshiryuyetsya-yevropoyu

АЧС активно поширюється Європою

 • 8788 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Вірус африканської чуми свиней (АЧС) продовжує "завойовувати" все нові території в Угорщині, Молдові, Чехії та Румунії. Про це повідомляє казахський агропортал "Казах-Зерно", передає УНН.

Відзначається, що, на сьогодні, останньою країною, яка постраждала від експансії вірусу, стала Угорщина.

"У зв'язку з цим на Угорщину накладені нові експортні обмеження. Кілька країн негайно ввели заборону на імпорт свинини і продуктів з країни. Серед них Сербія, Японія, Тайвань, Сінгапур, Південна Корея, Білорусь і ПАР", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що найбільш чутливим для угорського ринку свинини буде закриття азіатських ринків.

"Наприклад, на Японію припадало 25% експорту на суму 76 млн євро", - йдеться в повідомленні.

Поряд з цим, про черговий спалах АЧС заявила молдовська влада.

"Спалах підтверджений у присадибному господарстві, де перебувало 9 свиней, за два кілометри від кордону з Україною", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна заборонила ввезення свинини з Угорщини

Також повідомляється, що в Чехії кількість випадків вірусу АЧС серед кабанів зросла до 221.

Румунія, тим часом, вже заявила про чотири спалахи АЧС, і всі вони були виявлені в малих присадибних господарствах.

"Але найвищі темпи поширення АЧС, як і раніше, демонструє Польща - 1 тис. 263 вогнища тільки в цьому році", - підкреслюється в повідомленні.

Країни, уражені АЧС, підсилюють прикордонний контроль при переміщенні товарів, які можуть стати джерелом нових спалахів вірусу.

Як писав УНН, АЧС продовжує поширюватися Україною. Зокрема через хворобу в країні рекордно скоротилося поголів'я свиней.

Так, станом на 1 лютого 2018 року, в Україні налічувалося 5,99 млн голів свиней. У порівнянні з аналогічною датою минулого року скорочення поголів'я досягло 8,2%

Українські фермери тим часом отримали лише 37% компенсацій за знищене АЧС поголів'я.

Зауважимо, що в цьому році КМУ виділив на боротьбу з АЧС сотні мільйонів. І це незважаючи на те, що в попередні роки Держпродспоживслужба дуже неефективно використала бюджетні кошти. Як повідомив нардеп Сергій Тригубенко (з посиланням на звіт Рахункової палати України), відомство протягом 2016-2017 років витратило недоцільно понад 3 млн грн.

Українські Національні Новини

Новини Світу