achs-litva-zaklikala-polschu-sisti-za-stil-peregovoriv

АЧС: Литва закликала Польщу сісти за стіл переговорів

 • 10008 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. У середині грудня 2018 року Польща припинила імпорт литовської свинини через африканську чуму свиней (АЧС). Литва закликала Польщу надати ґрунтовні пояснення з цього приводу, оскільки внутрішнє та міжнародне право дозволяє імпортувати литовську свинину, передає УНН із посиланням на "Польське радіо".

"Якщо є будь-які обмеження, необхідно чітко вказати, чому вони були введені, як надовго і чи це тимчасова заборона", - заявив прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс.

У понеділок, 14 січня, глава литовського уряду провів телефонну розмову щодо цього з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравєцьким. Скверняліс повідомив, що обидва прем’єри домовилися ініціювати двосторонні консультації. Він також анонсував зустріч міністрів сільського господарства Польщі та Литви, яка, ймовірно, відбудеться у Берліні.

Нагадаємо, напередодні Держпродспоживслужба назвала чутками інформацію про поставки живих свиней забійних кондицій з Польщі до України.

Також нагадаємо, через епідемію АЧС в Україні, свинина та сало у вітчизняних магазинах вже дорожчі, аніж в деяких країнах ЄС. 

"...неспроможність контролюючих органів належно виконувати свої обов'язки та ефективно протидіяти АЧС призвела не лише до значних збитків українських фермерів - свинарів (вони досі не отримали від держави понад 27 млн грн компенсацій), але й до погіршення якості життя кожного українця, якому, у буквальному сенсі цього слова, дешевше скуштувати свинину за кордоном", - заявив з цього приводу депутат Сергій Тригубенко.

Українські Національні Новини

Економіка