adminresurs-i-sitki-eksperti-nazvali-prichini-visokikh-reytingiv-deyakikh-meriv

Адмінресурс і "сітки": експерти назвали причини високих рейтингів деяких мерів

 • 15411 переглядiв

КИЇВ. 29 вересня. УНН. Використання так званих "сіток" і адміністративного ресурсу на кожних виборах в Україні - відома ще з 90-х практика. Так, адмінресурс - старий прийом, який активно використовується багатьма мерами на місцевих виборах-2020 року, адже це їх основна перевага перед опозиційними кандидатами. Про це УНН розповів політичний експерт Валентин Гайдай.

"Це стосується мерів великих міст, у яких досить великі бюджети. Такі, як Львів, Харків, Одеса, Київ. По виборах в Києві видно, що той же Кличко вважає правильним виставляти фотографії членів своєї команди, яких він веде до Київради. Мається на увазі, чиновників метрополітену, і чомусь так чи інакше вони агітують за мера", - вважає експерт.

Гайдай пояснює, що коли в передвиборній гонці залучається допомога губернаторів, то це теж вважається використанням адміністративного ресурсу.

"Якщо кандидату допомагає губернатор - це вже йде боротьба адмінресурсів. Ось на прикладі Одеси: коли йде ресурс губернатора Одеської області, який людина Зеленського, і ресурс Труханова, який такий, знаєте, місцевий "князьок". І тут уже - хто переможе", - розповів він.

Політтехнолог Катерина Одарченко в свою чергу вважає, що крім активного використання адмінресурсу, багато кандидатів в мери грішать і так званими "сітками" по прямому підкупу виборців, за що, до речі, передбачено кримінальну відповідальність.

"Дивіться, Атрошенко (мер Чернігова - ред.) перемагає багато разів не за рахунок того, що він там якось демонструє успіхи, а за рахунок того, що у нього є система підкупу, на жаль, так звана "мережа Атрошенко", і як би це відома мережа. В принципі, наскільки знаю, саме підкупом займається він через цю мережу безпосередньо. Але якщо переводити в поле правове, то він все ж має право показувати там якісь успіхи міста і міської ради. Я не симпатизую цьому кандидату ніяк, просто він має на це право. Але ось використовувати співробітників, або міські телеканали, або адмінресурс в комунальних установах, школах, використовувати комунальний транспорт - це ось все те, за що можна залучати конкретно до відповідальності", - заявила Одарченко.

Вона вважає, що адміністративний ресурс повинен використовуватися на благо міст не тільки напередодні виборів, а й планомірно розподілятися при облаштуванні та поліпшенні якості життя городян.

"Якщо зазвичай цей бюджет розкрадається, то тепер він активно використовується тільки перед виборами, тому, звичайно, це шкодить в якійсь мірі жителям. В цілому, коли в місті виконується плановий ремонт дороги - це ніби добре, проблема ж у тому, що він повинен виконуватися з міського бюджету щороку, а всі мери використовують його в повній мірі з великою кількістю відкатів - і саме перед виборами. Ось в цьому проблема!", - підсумувала політтехнолог.

Раніше УНН писав, що на пост мера Києва свою кандидатуру висунули одразу дві жінки - Ірина Верещук і Діана Гранцева.

Українські Національні Новини

Політика