advokat-poterpilikh-u-spravi-mh17-rozpoviv-pro-rol-putina-u-sudovomu-protsesi

Адвокат потерпілих у справі MH17 розповів про роль Путіна у судовому процесі

 • 30689 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. Адвокат Джеррі Скіннер, який представляє інтереси родичів загиблих пасажирів рейсу МН17 у цивільному процесі проти Росії, розповів, що на суді у Нідерландах говоритимуть про роль російського президента Володимира Путіна і його оточення у збитті лайнера у небі над Донбасом, а також чому не всі родичі потерпілих подали позови на компенсацію. Про це він повідомив виданню DW, передає УНН.

Так, адвокат стверджує, що про роль Путіна у збитті пасажирського літака обговорять під час слухань.

"Певно, ми почуємо прізвище наближених до Путіна радників, які підтримували тісні зв’язки з дійовими особами на Сході України. Гадаю, ми почуємо і про пана Путіна. Не думаю, що ми дізнаємося багато. Але на мою особисту думку, така потужна і високотехнологічна зброя (ЗРК "Бук" - ред.) не могла залишити територію Російської Федерації, якби це не було би санкціоновано на найвищому рівні. Все сталося саме так, як це сталося. Саме тому, що пан Путін дав на це дозвіл. Про це можна говорити із упевненістю", - розповів Скіннер.

Він також зазначив, що уряд Нідерландів не зацікавлений у тому, щоб тиснути на Росію, об’єднавшись із зацікавленими сторонами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нідерландська прокуратура заявила, що має докази збиття МН17 системою "Бук".

"Натомість, уряд Нідерландів відмовився долучати до процесу цивільні позови, дипломатичні процедури, тиск сімей жертв. Це винятково кримінальний судовий процес у Нідерландах. Схоже, вони не зацікавлені, щоб хтось об’єднувався для максимального тиску на Росію, аби вона співпрацювала, видала обвинувачених, визнала провину. Тому цивільні процеси і дипломатичні процедури йдуть окремо. Це саме особливість нідерландського підходу", - вважає адвокат.

Скіннер також розповів, чому не всі потерпілі подали позови з вимогою виплати компенсацій, а лише 84. Адже для людей важливий саме факт покарання, а не матеріальні кошти.

"Йдеться про компенсації у кримінальному процесі. Якщо їх присудять, це матиме радше символічне значення, ніж реальні наслідки. Це визнання того, що людина стала жертвою злочину і отримає за це компенсацію. Тут не йдеться про те, що людина внаслідок цього злочину втратила роботу, сім’ю, можливості чи людські зв’язки. Це просто лише покарання. Більшість людей хочуть бачити результати розслідування, хочуть бачити визнання провини. Це щось, що має для них більше значення, ніж гроші", - зазначив правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сторона потерпілих у справі МН17 хоче ознайомитись з матеріалами справами.

Нагадаємо, що перше слухання у справі про катастрофу пасажирського літака MH17 розпочалось в Нідерландах у понеділок, 9 березня.

По завершенню другого дня слухань, 10 березня, стало відомо, що слухання справи МН17 у Нідерландах продовжать 23 березня після того, як суд розгляне заяви сторін обвинувачення та захисту.

Як заявила під час слухання представник прокуратури Нідерландів Дігна ван Бутзелар, максимальне покарання для обвинувачених у справі МH17 — довічне позбавлення волі.

17 липня 2014 року на сході України був збитий літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines рейсу MH17. В авіакатастрофі загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Літак виконував рейс "Амстердам — Куала-Лумпур". Більшість загиблих — 196 осіб — були громадянами Нідерландів.

Українські Національні Новини

Політика