advokat-umovi-utrimannya-mustafayeva-v-rosiyskomu-sizo-tse-torturi

Адвокат: умови утримання Мустафаєва в російському СІЗО - це тортури

 • 8666 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. Адвокат фігуранта другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва Ліля Гемеджі назвала його умови тримання в російському СІЗО "тортурними". Про це повідомляє УНН із посиланням на Крим.Реалії.

"Умови утримання фігуранта другої Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва в СІЗО Краснодара (Росія) - "тортурні", - повідомила адвокат.

За її словами, Сервера Мустафаєва і ще одного заарештованого утримують у камері загальною площею чотири квадратних метра.

"Вчора (29 жовтня – ред.) я відвідала в СІЗО Краснодара свого підзахисного Сервера Мустафаєва. Умови утримання Сервера нелюдські, згідно з європейською конвенцією з прав людини - умови для тортур. Камера, в якій міститься мій підзахисний - 4 квадратних метра. Після мого попереднього відвідування Сервера тримають там не одного, до нього помістили ще одного слідчо-заарештованого, і, відповідно, на кожного з них припадає по два квадратних метра, це з урахуванням встановлених ліжок, з урахуванням так званого санвузла, причому не огородженого, з урахуванням раковини, і столика, на якому вони повинні обідати", - розповіла адвокат.

Адвокат з’ясувала, що за документами Сервера утримують в транзитній камері, в камері загального змісту, а фактично його містять в іншій камері.

"Сервер написав три скарги на начальника СІЗО Краснодара. Ми розглядаємо це як один з елементів тиску, яке почалося в СІЗО Сімферополя. З огляду на правозахисну діяльність Сервера і його знання, це спроба ізолювати його від людей, яким він може допомагати. На сьогоднішній день невідомо, коли його етапують в Ростов-на-Дону", - зазначила адвокат.

Раніше УНН повідомляв, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова терміново звернулась до Уповноваженого з прав людини Тетяни Москалькової та голови Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова через систематичні порушення прав фігурантів справи так званої другої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”.

Українські Національні Новини

Суспільство