advokati-sternenka-kazhut-pro-novi-detali-spravi-zvernulisya-do-pravookhorontsiv

Адвокати Стерненка кажуть про нові деталі справи: звернулися до правоохоронців

 • 14529 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Адвокати активіста Сергія Стерненка, засудженого до семи років ув'язнення у кримінальному провадженні, що стосується викрадення людини, заявили про нові деталі справи - щодо другого засудженого Руслана Демчука та підпису потерпілого на документах. Про це йдеться у повідомленнях у Facebook юридичної компанії, яка представляє інтереси ув'язнених, передає УНН.

Деталі

Так, адвокати Сергія Стерненка повідомили, що подали до Державного бюро розслідувань заяву щодо підписів потерпілого Сергія Щербича.

Юристи оприлюднили скріни чотирьох документів, на яких, як стверджують адвокати, "стоїть підпис потерпілого". Питання у юристів викликав четвертий документ, де, за їхньою заявою, підпис "суттєво відрізняється від перших трьох". "Четвертий – протокол слідчого експерименту за участі потерпілого", - додали у юридичній компанії.

"Ми переконані, що в протоколі проведення слідчого експерименту підпис зроблений не потерпілим. І це – серйозна підстава вважати, що у справі, за якою засудили нашого клієнта, мало місце службове підроблення з-боку співробітників поліції. Саме тому адвокати нашої компанії вже звернулись із відповідною заявою до ДБР про вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України", - йдеться у заяві адвокатів.

Юристи планують ініціювати вилучення зазначених документів з матеріалів судової справи та направлення їх на почеркознавчу експертизу.

В іншій заяві юридичної компанії йдеться про другого засудженого у справі - Руслана Демчука.

У заяві вказано, що Руслан Демчук особисто повідомив, що в Одеському СІЗО, де він перебуває після вироку, його відвідали "невстановлені особи". "Ці люди вимагали від Демчука дати показання проти Сергія Стерненка", - сказано у заяві адвокатів.

"Адвокати нашої компанії направили заяву про злочин, за ч. 1 ст. 373 КК України, – примушування давати показання", - додали у юркомпанії.

Юристи кажуть, що направлять необхідні запити та клопотання для "встановлення зловмисників та інших причетних до злочину осіб".

Однак, не вказано, до якого саме органу планується направити запити і куди направили заяву про злочин.

Контекст

Приморський районний суд міста Одеси 23 лютого засудив до семи років та трьох місяців позбавлення волі одеського активіста Сергія Стерненка у справі за обвинуваченням у викраденні людини. Аналогічне покарання отримав і Руслан Демчук.

Справа стосується викрадення депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича у 2015 році. Справу розглядали п'ять років. Стерненко справу вважає сфабрикованою та політизованою. У прокуратурі кажуть, що "сукупність доказів, яка досліджена судом,... дозволила прокуратурі займати позицію щодо наявності складу злочину та його доведеності щодо Стерненка та Демчука".

Правозахисники вказали, що справа "загострила питання довіри суспільства до судової влади та системи правопорядку, які не були належно реформованими після Революції гідності, в результаті чого є вразливими, зокрема, до впливу Росії та проросійських сил".

Після вироку Стерненка та Демчука помістили в Одеське СІЗО, адвокати просили перевести першого до Києва.

Також після вироку одразу в кількох містах, зокрема в столиці, відбулися протести. Внаслідок акції в столиці постраждали 27 правоохоронців.

27 лютого у Києві також відбулась акція на підтримку активіста Сергія Стерненка. Мітингувальники побували на Банковій біля Офісу Зеленського та біля Офісу Генпрокурора, палили фаєри, виголошували гасла. За інформацією поліції, порушень зафіксовано не було.

Українські Національні Новини

Суспільство