afganistan-znovu-vidkriv-universiteti-ale-tilki-dlya-cholovikiv

Афганістан знову відкрив університети, але тільки для чоловіків

 • 710486 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Афганські університети знову відкрилися в понеділок після зимових канікул, але тільки чоловіки повернулися до класів. Заборона влади Талібану на здобуття жінками вищої освіти все ще залишається в силі. Про це пише AFP, передає УНН.

Деталі

Заборона університетів є одним із кількох обмежень, накладених на жінок з того часу, як таліби повернулися до влади у серпні 2021 року.

Уряд Талібану запровадив заборону після того, як звинуватив студенток у ігноруванні суворого дрес-коду та вимоги супроводу родича-чоловіка в університетське містечко та з нього.

Більшість університетів уже запровадили гендерно розділені входи та класи, а також дозволили проводити навчання лише жінкам-професорам чи літнім чоловікам.

Декілька представників талібів заявляють, що заборона на освіту для жінок має тимчасовий характер, але, незважаючи на обіцянки, їм не вдалося знову відкрити середні школи для дівчаток, які закриті понад рік.

Влада висунула безліч виправдань для закриття, від браку коштів до часу, необхідного для зміни навчального плану відповідно до ісламських принципів.

Реальність, на думку деяких представників Талібану, така, що ультраконсервативні священнослужителі, які консультують верховного лідера Афганістану Хібатуллу Ахундзаду, глибоко скептично ставляться до сучасної освіти для жінок.

Влада Талібану фактично витіснила жінок із суспільного життя після повернення до влади.

Жінок звільняють із багатьох державних посад або їм платять лише частину їхньої колишньої зарплати, щоб вони залишалися вдома. Їм також заборонено ходити до парків, ярмарків, спортивних залів та громадських лазень, і вони повинні прикриватися на публіці.

Жодна країна поки що офіційно не визнала талібів законними правителями Афганістану.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Бої за Бахмут досягли найвищого рівня напруження - Сирський

     • 1155554 переглядiв

    Про що свідчить співпраця Ірану з МАГАТЕ – розповів експерт

     • 1356718 переглядiв

    Пакистан заборонив трансляцію промов експрем'єра Імрана Хана

     • 699956 переглядiв