aktivistka-otrimala-dva-roki-vyaznitsi-za-obrazu-korolevi-tayilandu

Активістка отримала два роки в'язниці за образу королеви Таїланду

 • 99819 переглядiв

КИЇВ. 12 вересня. УНН. Тайський суд у понеділок засудив політичну активістку до двох років ув'язнення за образу монархії, заявив її адвокат. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

У Таїланді є злочином наклеп чи образа короля, королеви, спадкоємця чи регента, за яку передбачено покарання до 15 років ув'язнення відповідно до одного із найсуворіших у світі законів про «образу величності».

За словами адвоката, 25-річну Джатупорн Саєуенг було визнано винною у навмисному висміюванні монархії своїми діями під час вуличних протестів у Бангкоку в 2020 році.

Джатурпорн у жовтні 2020 року пройшла червоною килимовою доріжкою під час акції протесту в традиційній рожевій шовковій сукні, затіненій парасолькою, яку тримав супроводжуючий, у той час як протестуючі сиділи на землі, як того вимагає традиційна тайська культура у присутності членів королівської родини.

Багато хто інтерпретував її демонстрацію протесту як зображення королеви, яка одружилася з королем Вачіралонгкорном за кілька днів до його офіційної коронації у 2019 році.

«Суд вважає це знущанням та наклепом щодо монархії», — сказав адвокат, додавши, що його клієнтка, яка є трансгендером подасть апеляцію на це рішення.

За даними групи юридичної допомоги Thai Lawyers for Human Rights, яка відслідковує такі справи, вона є однією з принаймні 210 активістів, яким за останні два роки було пред'явлено звинувачення у образі королівської родини у зв'язку з протестами, які закликають до реформ могутньої монархії.

Контекст

Упродовж десятиліть традиційна культура Таїланду шанувала короля. У 2020 році політичні протести проти військового втручання в діяльність уряду переросли в критику 70-річного короля Вачіралонгкорна, який зайняв трон після смерті в 2016 році свого батька, який правив 70 років.

Протестувальники стверджували, що військові виправдовували неодноразові захоплення влади, у тому числі армійські перевороти у 2006 та 2014 роках, необхідні для захисту монархії. Уряд та військові відкинули це звинувачення.

Протестувальники також розкритикували нові повноваження, які король Вачіралонгкорн отримав після того, як зайняв трон, у тому числі ті, що дають йому прямий контроль над величезним багатством корони і принаймні двома армійськими підрозділами. Палац ніяк не відреагував на цю критику.

Українські Національні Новини

Новини Світу