aktivnist-na-rinku-nerukhomosti-znizilasya-ekspert-poyasniv-prichini

Активність на ринку нерухомості знизилася: експерт пояснив причини

 • 22840 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. На ринку нерухомості, зокрема, промислової і первинної, активність продажів знизилася. Це пов'язано з коронакризою і ризиками для потенційних інвесторів. Про це в коментарі УНН сказав голова правління професійної асоціації ріелторів і сертифікованих аналітиків Олександр Рубанов.

"Активність знизилася. Особливо в промисловій, складської нерухомості. Нежитловій, скажімо так. У тому числі й офіси. Це помітно. Напевно, меншою мірою ринок житлової нерухомості теж просів. Особливо первинка. Інтерес до неї з боку так званих інвесторів, хоча не зовсім правильне визначення, ті, хто був націлений на придбання нерухомості на первинному ринку, він як би досить серйозно змінився", - сказав Олександр Рубанов.

За його словами, на первинний ринок вплинула ситуація з банком "Аркада" й іншими проектами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президенту банку "Аркада" повідомлено про підозру - прокуратура

"Тут і криза свою роль зіграла. Коронакриза мається на увазі. Люди побоюються вкладати гроші в квадратні метри на первинному ринку. Ну, і з огляду на певну недосконалість законодавчого, нормативного регулювання в цьому сегменті. Тому що, як і раніше, вже на третє десятиліття, ризики для потенційних покупців досить великі. Незалежно від обсягу, рівня, статусу забудовника", - додав експерт.

Він зазначив, що механізми для протистояння ризикам є.

"Але зараз зберігається, може меншою мірою, досить серйозне лобі в парламенті, в тому числі, у Київраді, напевно, і в інших обласних великих центрах. Які не зацікавлені в тому, щоб цей ринок був зрозумілий, прозорий, і, скажімо так, мав якісь серйозні, вагомі гарантії для потенційного інвестора. Хоча механізми ці є. Загалом, було б бажання і політична воля цю справу унормувати всю. Поки, на жаль, ніяких в цьому сенсі позитивних зрушень не спостерігається", - сказав Рубанов.

За його словами, європейські та навіть російські колеги цю проблему вирішили - існує система реєстрації, та об'єкт первинного ринку, який ще не введений в експлуатацію, все одно підлягає державній реєстрації.

"Тобто, цей об'єкт вноситься до державного реєстру, і якихось там подвійних, потрійних продажів, якихось інших нехороших ситуацій, загалом, це дозволило уникнути", - додав експерт.

Нагадаємо, після жорсткого карантину і падіння обсягів продажів на вторинному і первинному ринку нерухомості ситуація з продажу влітку покращилася.

Українські Національні Новини

Економіка