aktor-richard-gir-zvinuvativ-kitay-u-zhorstokosti-kolektivnomu-nasilstvi-ta-peresliduvanni-meshkantsiv-tibetu

Актор Річард Гір звинуватив Китай у "жорстокості, колективному насильстві та переслідуванні" мешканців Тибету

 • 435759 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. Голлівудська зірка Річард Гір висловив обурення жорстокістю китайської політики в Тибеті. Конгрес США обговорював способи тиску на Пекін у зв'язку з порушеннями прав людини в Гімалаях, передає УНН посилаючись на AFP.

Деталі

Даючи свідчення перед Виконавчою комісією Конгресу з Китаю, актор звинуватив китайську владу в розподілі сімей Тибету, забороні їхньої мови, знищенні релігійних об'єктів і участі в зборі ДНК без згоди.

"Протягом десятиліть, як ми знаємо, етнічна політика Комуністичної партії Китаю значною мірою ґрунтувалася на стримуванні, запереченні, руйнуванні та асиміляції", - сказав Гір, давній захисник Тибету.

73-річний Гір звинуватив Пекін у "жорстокості, колективному насильстві та переслідуванні" тибетців, які, за його словами, були пригнічені "повсюдною системою спостереження".

"Ідентифіковані механізми, такі як довільне затримання, насильницьке переміщення, зґвалтування, тортури, зникнення - все це інструменти, які були добре задокументовані протягом усієї практики асиміляції Пекіна", - сказав Гір.

Він закликав Сполучені Штати та їхніх союзників "виступити єдиним голосом" про необхідність поновлення Пекіном переговорів, які ведуть до "значної автономії" для тибетців.

Конгрес має ухвалити закон, що підкреслює підтримку США народу Тибету, сказав Гір, закликавши Вашингтон чинити тиск на Китай в Організації Об'єднаних Націй, щоб той припинив вигнання кочівників-скотарів із земель їхніх предків.

Він закликав законодавців підготувати звіт про зусилля Китаю щодо впливу на сприйняття Тибету та духовного лідера Далай-лами за кордоном, а також обмежити підтримку США насильницького збору ДНК та інших медичних даних.

Доповнення

Протягом століть Тибет чергувався між незалежністю та контролем Китаю, який стверджує, що "мирно звільнив" плато в 1951 році і приніс інфраструктуру та освіту в раніше нерозвинений регіон.

Але багато вигнаних тибетців звинувачують правлячу Комуністичну партію Китаю в репресіях, тортурах та підриві їхньої культури.

Близько мільйона дітей Тибету були розлучені зі своїми сім'ями і піддані примусовій асиміляції в китайських школах-інтернатах, заявили в лютому три експерти ООН.

Українські Національні Новини

Новини Світу