alyans-turetskoyi-opozitsiyi-rozkolovsya-cherez-antierdoganivskogo-kandidata-na-viborakh

Альянс турецької опозиції розколовся через антиердоганівського кандидата на виборах

 • 1276679 переглядiв

КИЇВ. 3 березня. УНН. Альянс опозиції Туреччини розколовся у п'ятницю після того, як один із лідерів відмовився підтримати єдиного кандидата проти президента Реджепа Тайіпа Ердогана, передає УНН з посиланням на AFP та Anadolu.

Деталі

Розкол трапився наступного дня після того, як лідери шести опозиційних партій провели зустріч в Анкарі, щоб обговорити, кого виставити проти Ердогана на виборах 14 травня.

П'ять партій підтримали Кемаля Кілічдароглу, колишнього державного службовця, який очолює головну світську партію Туреччини, як лідера у спробі покласти край правлінню Ердогана.

Але Мерал Акшенер, лідер націоналістичної партії IYI, чинила опір Кілічдароглу, підтримуючи замість цього популярного опозиційного мера Стамбула Екрема Імамоглу або мера Анкари Мансура Яваса.

"Мені шкода говорити, що відучора "таблиця шести" втратила здатність відображати волю нації у своїх рішеннях", - сказала Акшенер після зустрічі з делегатами своєї партії в п'ятницю.

Вона додала, що її партію змушують обрати Кілічдароглу. Переконана націоналістка та майстерний оратор, Акшенер - одна з небагатьох видатних жінок у внутрішній політиці країни.

Доповнення

У Туреччині 14 травня відбудуться вирішальні вибори через три місяці після того, як руйнівний землетрус стався в кількох провінціях забрав життя понад 45 000 людей.

Цього тижня Ердоган відкинув чутки про те, що вибори можуть бути відкладені через стихійне лихо, і заявив, що голосування пройде, як і планувалося.

Розколота політична опозиція вже більше року не може домовитись про кандидата.

Деякі аналітики зазначили, що жахливий землетрус може дати їм нові "козирі" на тлі зростання суспільного гніву з приводу того, як уряд упорався зі стихійним лихом.

Ердоган, який балотується на новий президентський термін після двох десятиліть перебування при владі, зазнав різкої критики з боку тих, хто вижив після землетрусу через повільне реагування та затримки з рятувальними операціями.

"Відмова Акшенер від Кілічдароглу завдає серйозного удару по передвиборчих перспективах політичної опозиції", - заявив AFP Ентоні Скіннер, консультант з політичних ризиків.

"Вона вручила Ердогану подарунок на блюді", - сказав він.

"Щоб максимізувати свої шанси на перемогу, політична опозиція має відкласти убік свої розбіжності - принаймні на якийсь час - і дуже тісно співпрацювати, щоб кинути виклик чинному президенту".

У 2019 році опозиція відклала у бік свої розбіжності та об'єдналася для єдиного завдання – повалити союзників Ердогана на муніципальних виборах.

Вони виграли вибори мерів у трьох головних містах Туреччини – Стамбулі, Анкарі та Ізмірі – зруйнувавши ауру політичної непереможності Ердогана.

Українські Національні Новини

Новини Світу