amerikanski-fermeri-schorichno-otrimuyut-25-mlrd-dol-byudzhetnikh-dotatsiy

Американські фермери щорічно отримують 25 млрд дол. бюджетних дотацій

 • 12135 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Міністерство сільського господарства США (USDA) щорічно витрачає 25 млрд дол. І більше на дотації для фермерських господарств. Про це в своїй статті повідомив Кріс Едвардс, керівник програми з вивчення податкової політики в інституті Катона (штат Вашингтон, США, - ред.), передає УНН.

Щорічна сума дотацій для американських фермерів, в першу чергу, залежить від ринкових цін на сільськогосподарські культури. Деякі програми підтримки фермерських господарств покривають ризики коливання цін, рівня доходів і виробництва підприємства. Існують також програми, які забезпечують страхові покриття і надають низьковідсоткові кредити для просування експорту сільгоспкультур. В цілому, американські фермери можуть скористатися 8 видами субсидій.

Більшість субсидій призначені для великих фермерських господарств. Економіст Вінсент Сміт виявив, що такі фермери отримують більше 85% всіх субсидій.

В Україні державна підтримка сільгоспвиробників мізерно мала в порівнянні з США і навіть ЄС. Український парламент виділив виробникам тваринницької продукції в 2018 році всього 2 млрд грн бюджетних дотацій. Це в два рази менше, ніж в минулому році і в три рази менше необхідного мінімуму, вказують експерти.

За їхніми прогнозами, при такому дефіциті держпідтримки цінові коливання на продуктовому ринку України будуть неминучими, особливо, що стосується м'яса. Очікується, що найдоступнішим м'ясом в 2018 році, як і раніше, залишиться курка.

"Ціни на м'ясні продукти в Україні багато в чому залежать від державної політики. 2017 рік - яскравий приклад того, як правильна державна підтримка здатна стабілізувати споживчий ринок. На тлі несприятливих явищ у сфері тваринництва, зокрема африканської чуми свиней, зменшення поголів'я худоби і т. д., виробники курки вперше за довгий час відчували себе більш-менш комфортно. Так звані дотації сприяли утриманню цін на курку від різкого стрибка. більш того, в кінці року вартість курки навіть дещо знизилася", - розповів П.Мороз.

Українські Національні Новини

Новини Світу