amerikanski-vcheni-znayshli-dokazi-zagibeli-dinozavriv-vid-udaru-asteroyida

Американські вчені знайшли докази загибелі динозаврів від удару астероїда

 • 10886 переглядiв

КИЇВ. 1 квітня. УНН. Палеонтологи США знайшли в штаті Північна Дакота велике скупчення скам'янілих останків доісторичних тварин, які загинули практично одночасно, через хвилини після падіння на Землю астероїда, що погубили динозаврів. Це перший подібного роду наочний доказ так званого крейда-палеогенового вимирання, що стався 66 мільйонів років тому. Про це повідомляє УНН з посиланням на USA Today.

Згідно з інформацією видання, на одній і тій же ділянці землі вчені виявили безліч скам'янілих рештків риб, навалених одна на одну і змішаних з обвугленими шматками деревини і хвойними гілками, морськими головоногими молюсками амонітами і різними комахами, а також кістки ссавців, морських рептилій мозазаврів і частина скелета динозавра - трицератопса.

"Це перше з виявлених ким-небудь скупчень скам'янілих рештків великих організмів, що відноситься до крейдо-палеогенового вимирання", - повідомив керівник дослідження Роберт Депалма.

Вчені описують страшну картину, розповідаючи про те, як загинули всі ці тварини: буквально через кілька хвилин після падіння в районі сучасної Мексики астероїда почався сильний землетрус, що викликав цунамі в шельфовому море, яке в ті часи розташовувалося на території нинішньої Північної Дакоти. Одночасно з цим з неба почали сипатися каміння та інші уламки, а разом з ними, як дріб, летіли маленькі, всього кілька міліметрів в діаметрі, кульки з розпеченого скла. Вони утворилися через високі температури при падінні астероїда, і палеонтологи тепер знайшли їх серед решток тварин.

Місце знахідки в той час розташовувалося в гирлі річки, і через кілька хвилин після початку землетрусу туди дійшла хвиля з моря висотою до 10 м. Вона несла з собою маси піску і мулу, а також різних морських тварин, які потрапили в цей потік. Хвиля обрушилася на берег, потягнувши з собою ще й сухопутних тварин разом з прибережними деревами, і пішла вгору по руслу річки, повернувши її протягом назад. Протягом ще 10-20 хвилин з неба продовжували падати каміння і розпечені шматки скла, після чого друга хвиля засипала небагатьох уцілілих тварин новим потоком піску і мулу.

"Ми розуміли, що відразу після падіння астероїда творилися страшні речі, але вперше нам вдалося побачити своїми очима те, як це виглядало насправді. Люди часто говорять: ладно, динозаври загинули від удару метеорита, але чому тоді ми не знаходимо розкидані всюди останки? Що ж, ось ми їх і знайшли ", - підкреслив колега Депалми Девід Бернем.

І хоча скелет динозавра серед знайдених в цей раз скам'янілостей тільки один, та й то неповний, вчені впевнені, що незабаром вдасться знайти й інші подібні свідоцтва в інших місцях.

Варто зазначити, що гіпотеза загибелі динозаврів в результаті зіткнення астероїда з Землею є в даний час найбільш поширеною в науковому співтоваристві. В результаті за цією подією сталося масове вимирання, яке відзначає собою кордон між крейдяним і палеогеновим періодами, з поверхні землі зникли близько 75% видів, які населяли її живих організмів.

Нагадаємо, раніше УНН повідомляв, що в Китаї знайшли тисячі невідомих науці скам'янілостей, яким півмільярда років.

Українські Національні Новини

Новини Світу