amnesty-international-prognoz-schodo-situatsiyi-z-pravami-lyudini-v-krimu-staye-dedali-pokhmurishim

Amnesty International: прогноз щодо ситуації з правами людини в Криму стає дедалі похмурішим

 • 9394 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН. В Криму після окупації та незаконної анексії Росією в 2014 році відзначається значне погіршення ситуації щодо дотримання прав людини. Про це йдеться у доповіді Amnesty International, передає УНН.

"Відзначається значне погіршення ситуації щодо дотримання прав людини на півострові після його окупації та незаконної анексії Росією в 2014 році", - йдеться в доповіді.

За словами правозахисників, проти відвертих критиків незаконної анексії півострова Російською Федерацією й надалі активно проводиться політика утисків, погроз і залякувань, яка часто спрямована проти активістів та видатних представників кримськотатарської громади, а також до проукраїнських активістів та громадських діячів

"Прогноз щодо ситуації із захистом прав людини в Криму стає дедалі похмурішим", - зазначають в Amnesty International.

У доповіді, зокрема, зазначається, що в умовах репресій, спрямованих на всю громаду, та заборони Меджлісу релігія набула ще більшого значення у громадському житті етнічних кримських татар, серед яких багато практикуючих мусульман.

"У цьому контексті де-факто влада свавільно переслідує все більшу кількість кримських татар, застосовуючи російське антиекстремістське законодавство. Обшуки приватних будинків проходять регулярно, маючи очевидно каральний характер, коли кожен предмет у домі перевертається, а власники часто опиняються "під прицілом", - зазначають автори доповіді.

За їхніми словами, владні структури, які здійснюють обшуки, особливо зацікавлені в релігійній літературі, яка є в релігійних бібліотеках України, але в той самий час входить до переліку "екстремістської" літератури в Росії і тому вважається забороненими матеріалами.

Крім того, за словами правозахисників, зростає кількість судових переслідувань осіб за ймовірне членство в ісламістському русі Хізб ут-Тахрір – рух, який офіційно визнаний "терористичним" в Росії і, відповідно, заборонений в Криму, але не заборонений в Україні. В Криму було багато його послідовників до російської окупації.

"Проти людей відкривають провадження в адміністративних справах лише за сам факт показу матеріалів, пов'язаних з Хізб ут-Тахрір, як правило, йдеться про відеоролики, розміщені в соціальних мережах, та події, що передували російській окупації… В інших випадках, як правило, ймовірної (і в усіх або у більшості випадків недоведеній) участі особи в русі Хізб ут-Тахрір проти тих, кого це стосується, розпочинають кримінальні провадження, включаючи арешт і досудове утримання під вартою, етапування в Росію і розгляд справи у військовому суді Ростова-на-Дону", - йдеться у доповіді.

Як повідомляв УНН, 28 березня підконтрольний Кремлю Київський райсуд Сімферополя заарештував 11 кримськотатарських активістів з числа затриманих російськими силовиками 27 березня за підозрою в причетності до діяльності забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

Тоді ж підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував трьох активістів громадського об’єднання "Кримська солідарність", затриманих вранці 28 березня в російському Ростові-на-Дону за підозрою в причетності до діяльності забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

Українські Національні Новини

Політика