amnesty-international-vislovila-poboyuvannya-pro-dolyu-biytsiv-iz-azovstali-rosiya-maye-negayno-dopustiti-do-nikh-mkchkh

Amnesty International висловила побоювання про долю бійців із "Азовсталі": росія має негайно допустити до них МКЧХ

 • 118102 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Міжнародна організація Amnesty International випустила заяву з вимогою дотримання прав українських військових, які вийшли з "Азовсталі", пише УНН.

Цитата

"Українські солдати, дислоковані в районі Маріуполя, були дегуманізовані російськими ЗМІ і зображалися в путінській пропаганді як "неонацисти" протягом усієї агресивної війни росії проти України. Така характеристика викликає серйозні побоювання щодо їхньої долі як військовополонених", - заявив заступник директора Amnesty International зі Східної Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв.

Деталі

Як зазначається, Amnesty International задокументувала безсудні вбивства полонених сепаратистами, що підтримуються росією на сході України, а також позасудові страти українських цивільних осіб російськими військами в останні тижні.

"Солдати, що здалися сьогодні в полон, не повинні зазнати такої ж долі", - йдеться в заяві від 17 травня.

"Військовополонені не повинні піддаватися катуванням або жорстокому поводженню в будь-якій формі, їм має бути наданий негайний доступ до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Відповідна влада повинна повністю дотримуватися прав військовополонених відповідно до Женевських конвенцій", - сказав Кривошеєв.

Нагадаємо

16 травня Президент України Володимир Зеленський повідомив, що операцію з порятунку захисників Маріуполя розпочато, вимагає делікатності та часу.

16 травня з "Азовсталі" в Маріуполі евакуювали 52 важкопоранених українських військових, гуманітарна операція триває, повідомила напередодні віце-прем'єр-міністр — міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Як і те, що після стабілізації їхнього стану їх обміняють на російських військовополонених.

18 травня російське міноборони повідомило про 959 українських військовослужбовців із заводу "Азовсталь" у Маріуполі, які, за їхньою термінологією, "здалися в полон" - Україна заявляє, що її військових евакуювали для подальшого обміну.

Українські Національні Новини

Суспільство