antikoruptsiyniy-komitet-zrobiv-visnovok-pro-zakonoproekt-schodo-strokiv-sudovikh-sprav-zakhistu-prav-ditey

Антикорупційний комітет дав висновок до законопроекту про строки судових справ із захисту прав дітей

 • 11621 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Парламентський законопроект №3386 щодо скорочення строків розгляду судом справ, пов'язаних із захистом прав дітей та вдосконалення порядку розгляду справ окремого провадження відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Про це йдеться у висновку комітету з питань антикорупційної політики, передає кореспондент УНН.

"Визнали таким, що відповідає вимогам антикорупційного законодавства", - сказала голова комітету Анастасія Радіна.

Так, у системі державного піклування дітей, позбавлених батьківського піклування, 90% батьків таких дітей не позбавлені батьківських прав.

"Їхню долю не можна вирішити через усиновлення, вони не можуть потрапити у нові родини, адже справи про позбавлення батьківських прав розглядаються у такі надмірні строки, або не розглядаються взагалі. І це не дає можливості говорити про захист прав дитини", - зауважила Радіна.

Згідно з пояснювальною запискою, проектом закону пропонується наступне:

▪️ доповнити статтю 189 ЦПК положенням, згідно з яким підготовче провадження у справах про позбавлення батьківських прав та про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав має бути проведене протягом 30 днів з дня відкриття провадження;
▪️ внести зміни до статті 210 ЦПК, якими передбачити, що суд має розпочати розгляд справи про позбавлення батьківських прав та про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав по суті не пізніше наступного робочого дня з дня закінчення підготовчого провадження у таких справах;
▪️ доповнити статтю 313 ЦПК положенням, згідно з яким суд розглядає справи про усиновлення протягом розумного строку, але не більше 30 днів з дня відкриття провадження у справі.

Раніше в УНН повідомлялося, що Рада підтримала проект постанови про захист прав дітей-сиріт.

Українські Національні Новини

Політика