ap-ukrayini-katastrofichno-ne-vistachaye-likariv-dlya-borotbi-z-covid-19

AP: Україні катастрофічно не вистачає лікарів для боротьби з COVID-19

 • 14531 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. У той час, як кількість тих, які заразилися коронавірусом в Україні продовжує зростати, все більше відчувається нестача у країні медперсоналу. Про це йдеться у статті AP "Катастрофічно не вистачає лікарів": вірус б'є по Україні", передає УНН.

Відзначається, що коронавірусна інфекція в Україні почала зростати у кінці літа, і зараз це стало відчутним у таких невеликих містах, як Стебник у західній частині країни, де журналісти встигли поспілкуватися із місцевими лікарями.

"Це неймовірно складно. Нам катастрофічно не вистачає лікарів. Лікарю дуже важко навіть оглянути всіх пацієнтів", - розповіла Наталія Стецик, головний лікар єдиної лікарні у місті з населенням 20 тисяч осіб.

Лікарня розрахована на 100 пацієнтів, але на сьогодні вона вже лікує 106 пацієнтів з COVID-19, зазначає автор статті.

Журналісти підкреслюють, що за останній місяць кількість випадків захворювання на COVID-19 в Україні загалом майже подвоїлася і перевищила 234 тисячі.

"Число пацієнтів зростає, і все більше з них знаходяться у важкому стані. Вірус стає агресивнішим, і з ним все важче боротися", - говорить Стецик.

Вона зазначила, що багатьом з тих, хто погано себе почуває, вже за 30, додавши, що все більше з них потребують дорогих ліків.

"Подібна ситуація спостерігається по всій Україні", - сказала вона, додавши, що у лікарнях закінчилися кошти для забезпечення ліками, що змушує пацієнтів у деяких регіонах купувати їх за власні гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До послаблення карантину в Україні готова лише одна область.

У статті наголошується також, що, згідно з офіційною статистикою, в Україні 132 медичних працівники померли від коронавірусу, але у цю кількість не входять ті, у кого були негативні результати тесту, але були симптоми, типові для COVID-19.

Одним із них був Іван Венжинович, 51-річний терапевт із міста Почаєва, який розповідав про проблеми боротьби зі спалахом в інтерв'ю AP у травні.

За даними видання, Венжинович помер минулого тижня від двосторонньої пневмонії, яка, на думку його колег, була викликана коронавірусом, незважаючи на те, що його тест був негативним.

"У нього явно був COVID-19... Серед медичних працівників багато випадків зараження, деякі з них підтверджені, а інші ні", - сказала вдова Венжиновича Ірина, також лікар лікарні, де він працював.

Уряд виплачує сім'ям медичних працівників, які померли від коронавірусу, суму, еквівалентну 56 тис. доларів. Але вдова Венжиновича не може отримати виплату, тому що у нього був негативний результат тесту, сказано у статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ прогнозує в Україні до 9 тис. нових випадків COVID-19 щодня.

Уряд хоче уникнути введення нової ізоляції, але офіційні особи визнають, що зростання числа інфекцій може зробити це за необхідне.

Медичні працівники у свою чергу хочуть, щоб уряд повернув масштабну ізоляцію, вказуючи на мізерні ресурси системи охорони здоров'я, відзначають журналісти.

"Не виключено, що Україні доведеться повернутися до жорсткого карантину, як навесні. Пацієнтів дійсно багато", - сказав доктор Андрій Глошовський, хірург лікарні у Стебнику.

Він звинуватив у нових заражених недбалість суспільства.

"Люди досить безтурботні, і мені шкода, що їх не вражають цифри", - сказав лікар.

Глошовський сказав, що йому довелося перейти на лікування пацієнтів з COVID-19 через брак кадрів.

"Мені довелося змінити спеціальність, тому що мої колеги просто не змогли б упоратися з цим без мене", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степанов заявив, що Україна не може ввести повний локдаун.

Вказується, що міністр охорони здоров'я України Максим Степанов також визнав, що брак лікарів і медсестер - велика проблема у країні.

"Ми можемо збільшити місткість лікарні і поліпшити постачання киснем, але нам може просто не вистачити лікарів", - сказав він.

За словами Степанова, жорстка ізоляція завдасть серйозного удару по і без того ослабленій економіці, попередивши, що влада все одно може зробити це.

"Якщо ситуація прийме загрозливий оберт, МОЗ запропонує повернутися до жорстких карантинних заходів", - сказав міністр.

Як повідомляв УНН, в Україні на 8:40 8 жовтня зафіксовано майже 245 тисяч випадків коронавірусної хвороби COVID-19, приріст нових випадків за добу - новий антирекорд у майже 5,4 тисяч.

Українські Національні Новини

Суспільство