arkheologi-viyavili-starodavnye-misto-mayya-na-budivelnomu-maydanchiku

Археологи виявили стародавнє місто майя на будівельному майданчику

 • 252312 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Археологи виявили руїни стародавнього міста майя з палацами, пірамідами та площами на будівельному майданчику майбутнього промислового парку неподалік Меріди на мексиканському півострові Юкатан. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

За словами археологів, це місце, назване Ксіол, має риси стилю майя Пуук в архітектурі, поширеному на півдні півострова Юкатан, але рідко зустрічається поблизу Меріди.

"Ми думаємо, що тут проживало понад 4000 осіб", — сказав Карлос Пераса, один із археологів, які керували розкопками міста, яке, за оцінками, було заселено з 600 по 900 рік нашої ери.

"Були люди з різних соціальних верств... священики, переписувачі, які жили в цих великих палацах, а також були прості люди, які жили в невеликих будинках", - додав Пераса.

Дослідники також виявили прилеглі поховання дорослих та дітей, які були поховані з обсидіановими та кремінними знаряддями, підношеннями та іншими речами.

У цьому районі також були виявлені залишки морських мешканців, що дозволяє припустити, що жителі міста доповнювали свій сільськогосподарський раціон риболовлею на прилеглому узбережжі.

"З часом розростання міст (в цьому районі) збільшилося, і багато археологічних знахідок було знищено… але навіть ми, археологи, здивовані, тому що не очікували знайти таке місце, що добре збереглося", — розповів Пераса.

Українські Національні Новини

Новини Світу