arkhitektor-rozpoviv-yak-formuyetsya-tsina-zhitla-v-novobudovakh

Архітектор розповів, як формується ціна житла в новобудовах

 • 14416 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Про те, які чинники впливають на формування цін на ринку нерухомості України і чому, незважаючи на зростання темпів будівництва, вартість квадратних метрів тільки зростає розповів архітектор Тарас Годованець, повідомляє УНН із посиланням на 24 канал.

Як проектант багатьох житлових комплексів у Києві та Київській області фахівець відзначає, що коригування на ринку нерухомості України з 2018 року було вище, ніж вказував Держстат.

Є низка факторів, від яких залежать ціни на квадратні метри в новобудовах. Архітектор виділяє наступні основні:

- підвищення вартості будівельних матеріалів - за його даними, в 2018-му вона зросла в середньому на 15-35%;
- за минулий рік також підвищилася вартість робочої сили - на 20-25%;
- інфляція - за даними Держкомстату, середньорічна інфляція 2018-му знизилася до 10,9% в порівнянні з 14,4% в 2017-му;

За словами архітектора, на цінах на квадратні метри також позначаться нові державні будівельні норми, зокрема, що стосуються проектування та реконструкції.

Нагадаємо, що глава правління - президент "ХК "Київміськбуд" Ігор Кушнір назвав мінімальну вартість квадратного метра житла побудованого з наявністю всіх необхідних документів - 15-16 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці почали цікавитися пайовим інвестуванням як способом придбання житла

За словами Президента "Київміськбуду", покупка житла, квадратний метр якого коштує дешевше, названої суми, дуже ризикована: або забудовник використовує неякісні будматеріали або відсутнє законне оформлення землі.

"Ціна квадратного метра - це перший фактор, на який звертає увагу покупець. Він є одним з основних маркерів законності будівництва", - наголосив Ігор Кушнір.

У той же час забудовники пропонують інвесторам такі фінансові інструменти, як розстрочка і іпотека. Наприклад, "Київміськбуд" пропонує інвесторам різні програми з трьома банками, зокрема, спільно з "Крісталбанком" забудовник недавно запустив програму з пільговим періодом кредитування на 18 місяців тільки під 0,01%.

Як повідомляв УНН, в Україні, за оцінками експертів, не більше 10 банків працюють в сфері іпотечного кредитування, та вони ретельно підходять до підбору компанії забудовника, яка стане їхнім партнером, вибираючи тільки надійних.

Українські Національні Новини

Економіка