astrazeneca-postavit-v-yes-sche-80-2-milyona-doz-vaktsini-do-27-veresnya-za-rishennyam-sudu

AstraZeneca каже, має поставити ЄС 80,2 млн доз вакцини до 27 вересня за рішенням суду

 • 19027 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. AstraZeneca заявила в п'ятницю, що Європейський союз програв судовий процес проти фармацевтичної фірми через поставки вакцин COVID-19, а суд в Брюсселі відхилив запит ЄС про додаткові поставки до кінця червня. В той час, як Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен зявила, що AstraZeneca "швидко доставить ще 50 мільйонів доз" вакцини. Про це інформує УНН з посиланням на заяву компанії AstraZeneca та на Офіційний сайт Європейського Союзу.

Деталі

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що рішення суду в п'ятницю підтримує думку ЄС про те, що AstraZeneca, проти якої блок недавно подав другий позов, не виконала свої зобов'язання.

Англо-шведський фармацевтичний гігант AstraZeneca зобов'язався зробити все можливе, щоб до кінця червня поставити 300 мільйонів доз в блок з 27 країн, але виробничі проблеми змусили компанію переглянути свою мету до 100 мільйонів вакцин.

Скорочення поставок затримало кампанію вакцинації в ЄС в першому кварталі року, коли блок спочатку зробив ставку на те, що AstraZeneca поставить найбільший обсяг вакцин. Це призвело до суперечки і судового позову ЄС про отримання як мінімум 120 мільйонів доз до кінця червня.

Але суддя ухвалив рішення, що AstraZeneca повинна доставити тільки 80,2 мільйона доз до крайнього терміну 27 вересня. Компанія заявила, що до кінця червня вона "значно перевищить" цю суму.

У заяві суду йдеться, що AstraZeneca повинна доставити 15 мільйонів доз до 26 липня, ще 20 мільйонів до 23 серпня і ще 15 мільйонів до 27 вересня, в цілому 50 мільйонів доз. У другому кварталі ЄС запросив 90 мільйонів доз.

Комісія ЄС заявила, що в разі недотримання цих строків AstraZeneca загрожує штраф в розмірі "10 євро (11,8 доларів) за недоставлену дозу". ЄС зажадав штраф в розмірі 10 євро за дозу в день.

AstraZeneca заявила, що інші заходи, запитані Комісією в суді, були відхилені, і суд встановив, що ЄС не має виключних прав або переважного права в порівнянні з іншими сторонами, з якими виробник ліків мав контракти.

"У рішенні також визнається, що труднощі, з якими AstraZeneca зіткнулася в цій безпрецедентній ситуації, суттєво вплинули на затримку", - йдеться в заяві AstraZeneca.

"AstraZeneca тепер сподівається на відновлення співпраці з Європейською комісією в боротьбі з пандемією в Європі".

Доповнення

Минулого місяця Європейський Союз подав другий позов проти виробника ліків, вимагаючи фінансових штрафів за затримки з поставками вакцини.

"Це рішення підтверджує позицію Комісії: AstraZeneca не виконала зобов'язання, взяті на себе в контракті", - заявила в п'ятницю президент Комісії фон дер Ляйен.

Юрист з ЄС сказав, що ЄС проаналізує ситуацію, перш ніж приймати рішення про розгляд другої судової справи.

Good results for Europe!

The court judgment ordering AstraZeneca to deliver to us rapidly 50 million doses is good news for our vaccination campaign. It is also a clear recognition that our Advance Purchase Agreements have a sound legal basis.

Our vaccines strategy delivers. https://t.co/wD8OeR8vjy

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 18, 2021

Українські Національні Новини

Новини Світу