astronomi-pokazali-pershe-zobrazhennya-nadmasivnoyi-chornoyi-diri-strilets-a-v-galaktitsi-chumatskiy-shlyakh

Астрономи показали перше зображення надмасивної чорної діри Стрілець А* в галактиці Чумацький шлях

 • 309709 переглядiв

КИЇВ. 12 травня. УНН. У четвер американські астрономи показали перше нечітке зображення надмасивної чорної діри Стрілець А* в центрі галактики Чумацький Шлях. Про це УНН пише з посиланням на АР.

Деталі

Астрономи вважають, що майже всі галактики, у тому числі і наша власна, мають гігантські чорні дірки в центрі, звідки світло і матерія не можуть вийти, що дуже ускладнює отримання їх зображень. Світло хаотично згинається і закручується під дією гравітації, коли його засмоктує у прірву разом із перегрітим газом та пилом.

Зображення чорної діри, представлене у четвер, належить міжнародному консорціуму Event Horizon Telescope, колекції із восьми синхронізованих радіотелескопів у всьому світі.

"Попередні дослідження показали, що чорна дірка у центрі нашої галактики надто нервова, щоб отримати гарне зображення", - йдеться в повідомленні.

Ферьял Озел з університету Арізони назвав чорну дірку "ніжним гігантом у центрі нашої галактики", оголосивши про нове зображення.

Чорна діра Чумацького Шляху називається Стрілець А* і знаходиться неподалік межі сузір'їв Стрільця та Скорпіона. Вона в 4 мільйони разів масивніша за Сонце.

Додамо

Чорна діра Чумацького Шляху знаходиться приблизно за 27 000 світлових років від Землі. Світловий рік становить 9,5 трильйона кілометрів.

Українські Національні Новини

Новини Світу