astronomi-zrobili-noviy-znimok-gigantskoyi-galaktiki-tsentavr-a

Астрономи зробили новий знімок гігантської галактики Центавр А

 • 30462 переглядiв

КИЇВ. 3 вересня. УНН. Використовуючи камеру темної енергії (DEC) на 4-му телескопі в Міжамериканській обсерваторії Серро Тололо в Чилі, астрономи отримали нове зображення гігантської галактики Центавр A. Про це інформує УНН, з посиланням на Sci-News.

Деталі

Центавр A - гігантська галактика, розташована в сузір'ї Центавра.

Також відома як NGC 5128, LEDA 46957, ESO 270-9 і Caldwell 7, це один з найяскравіших об'єктів в нічному небі південної півкулі.

Центавр A був відкритий 29 квітня 1826 року шотландським астрономом Джеймсом Данлопом.

Перебуваючи на відстані 13 мільйонів світлових років від Землі, це найближче до нас активне ядро ​​галактики.

Астрономи припускають, що те, що спочатку було еліптичною галактикою, зіткнулося з відносно меншою спіральною галактикою, надавши їй особливу форму, яку ми бачимо зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп NASA показав скупчення галактик у сузір’ї Змія

"Нове зображення забезпечує захоплюючий вид яскравого світіння зірок і темних вусиків пилу, які приховують яскравий центр Центавра А, - повідомили астрономи. - Цей пил - результат зіткнення галактик в минулому, в якому гігантська еліптична галактика злилася з меншою спіральною галактикою. Крім великої кількості газу і пилу, пилова смуга Центавра А містить широко поширені зореутворення, на що вказують червоні хмари водню і велика кількість тьмяних синіх зірок, видимих ​​на кожному кінці пилової смуги".

З моменту його відкриття в 1826 році астрономи ретельно вивчили Центавра А за допомогою безлічі різних телескопів, виявивши цікаві особливості.

Радіотелескопи виявили колосальний струмінь речовини, що викидається назовні з серця галактики. Цей джет прискорюється майже до половини швидкості світла надмасивною чорною дірою в центрі Центавра A, а його яскраві випромінювання в радіохвилях роблять цю галактику одним з найпомітніших радіоджерел в нічному небі.

Українські Національні Новини

Новини Світу