ataka-droniv-u-chomu-osoblivosti-bpla-ta-skilki-yikh-mozhe-buti-u-rosiyan

Атака дронів: у чому особливості БПЛА та скільки їх може бути у росіян

 • 1556036 переглядiв

Атака на Білу Церкву, здійснена ранком 5 жовтня показала, що дрони-камікадзе можуть залітати доволі далеко

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Іранські баражуючі боєприпаси "Shahed-136", які називають дронами-камікадзе, а також вже встигли охрестити "мопедами" чи "балалайками", за гучний звук двигуна, росія почала активно використовувати нещодавно. Спочатку атаки таких дронів траплялися на півдні України, аж ось удар було завдано по інфраструктурним об’єктам у Білій Церкві Київської області. УНН зібрав думки експертів та спробував розібратися, як "мопедам" вдалося залетіти так далеко та скільки їх може бути у ворога.

Shahed/Герань

Іран представив "Shahed-136" у 2020 році. Хоча ізраїльські експерти стверджують, що саме ці дрони використовувалися у Саудівській Аравії ще в 2019 році. Заявлена максимальна дальність польоту — 2500 кілометрів, хоча експерти значно її зменшують – до 900 – 1000 км. Бойова частина дрону, яку він здатен нести, може важити до 50 кілограмів. Маса ж самого БПЛА орієнтовно 200 кг. Розмір до 3,5 метрів, а розмах крил – до 2,5.

Летить такий безпілотник на висоті від 60 до 4000 метрів з крейсерською швидкістю близько 180 км/год.

Дрони мають доволі гучний двигун, а тому його можна почути здалеку.

"Вони (дрони-камікадзе ред.) є копіями ізраїльських або американських машин, які впали на територію Ірану і потім методом реінжинірінгу вони зроблені на власних комплектуючих. Їх реальної характеристики не знає ніхто, тому що Іран це дуже закрита країна. Ті тактико-технічні дані, які вони видають не завжди відповідають дійсності. Тому щось конкретне сказати можуть тільки інженери, які вивчали ці апарати", - пояснив у коментарі УНН військовий експерт Михайло Жирохов.

Ще в серпні США підтвердила, що росія отримала від Ірану БПЛА серії Mohajer-6 та Shahed. Однак Іран, заявляє, що не постачав рф дрони та дотримується політики активного нейтралітету, закликаючи до переговорів. 

Уламки, виявлені на місцях ударів дронів-камікадзе, мають маркування "Герань-2". І хоча російські ЗМІ теж час від часу заперечують, що БПЛА мають іранське походження, характеристики та особливості завданих атак дотично вказують на інше.

"Безпілотник "Герань-2" є досить складним об'єктом для ППО, незважаючи на розмах крил у 2,5 метра та масу 200 кг. Дрон створений з використанням композитних матеріалів та здатний підніматися на висоту до 7,5 км. Єдине, що його видає – це звук двигуна, досить гучний", - пише російський пропагандистський телеканал "Звєзда".

І хоч висота польоту вказана інша – цілком ймовірно, що цей показник просто завищений.

Як розповів у коментарі УНН військовий експерт Дмитро Снєгирьов окрім вже згаданої моделі Shahed-136 є ще модель Shahed-131. 

"Це, практично. копія, але зменшена копія Shahed-136. Там бойова частина до 15 кг. Власне використовується безпосередньо як проти бронетехніки, так і працюють по інфраструктурним об'єктам. Їх специфіка", - пояснив Снєгирьов про відмінне та спільне між моделями.

Ще один військовий експерт Сергій Грабський в ефірі національного марафону заявив, що саме через прагнення атакувати об’єкти інфраструктури росія і почала зараз використовувати ці дрони.

"Чому дрони застосовуються зараз? Відповідь очевидна, вони застосовуються проти стаціонарних об'єктів критичної інфраструктури й саме по ним буде спрямований удар. Ось і є відповідь, чи можуть вони долетіти до Львова. Так, можуть долетіти до Львова. Вони можуть долетіти до будь-якого міста України. Чи можуть вони нанести шкоду? Певною мірою так", - заявив Грабський.

Найбільшу небезпеку цього БПЛА становить його можливість летіти на дуже низькій висоті, де він непомітний для ППО. На ще один аспект вказав Михайло Жирохов.

"Західні спеціалісти вважають, що є дрони, які працюють по координатах, тобто з самого початку GPS забивається і вони летять. Також думають, що є ще модифікація, яка може керуватися за допомогою ручного наведення, тобто оператор, який сидить десь за 300-500 км, і наводить цей дрон", - пояснив експерт.

Можливість БПЛА змінювати курс підтвердила і речниця Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

"За нашими спостереженнями, за нашими обробленими даними ми знаємо, що під час атак вони можуть змінювати напрямок руху, отже, скоріш за все, бпла керовані в процесі здійснення атаки", - розповіла УНН Гуменюк, додавши, що безпосередньо перед влучанням дрони-камікадзе прискорюються і тоді їхній двигун стає особливо чутним.

Скільки "шахідів" може бути у росіян

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, повідомив, що їх можуть бути сотні

"Була інформація щодо чотирьох бортів (які доправили дрони в росію – ред.). Можливо, вже більше. Якщо відштовхуватися від інформації про чотири транспортні літаки, то мова може йти про сотні Shashed-136. Відповідні дипломатичні ноти вже виставлено іранському уряду. У них є сотні цих дронів, і, можливо, вони налагодили й інші шляхи доставки", – повідомив Ігнат.

Загалом же й іноземні військові експерти припускають, що на виготовлення дронів-камікадзе, здатна навіть не надто високотехнологічно розвинена країна.

Ефективні засоби боротьби з "балалайками"

"Гепард" є найбільш ефективною зброєю, яка може протистояти іранським безпілотникам", - вважає Дмитро Снєгирьов.

Дрони можна навіть засікти і розстріляти у повітрі.

"Боротьба (проти дронів – ред.) може бути засобами радіоелектронної боротьби або за допомогою зенітних комплексів типу "Шилка", "Гепард". Це невелика швидкість, 100-120 км. Вони торохтять, вони дуже шумні. Їх візуально навіть можна помітити і, якщо є можливість, розстріляти в повітрі", - пояснив експерт Жирохов.

Загалом же лік знищених українською армією дронів-камікадзе, за офційними даними, йде на десятки.

Як убезпечити себе

Не нехтувати сигналами повітряної тривоги. А у випадку застосуваня дронів Shashed у нагоді може стати порада звертати увагу на підозрілі гучні звуки схожі на звук двигуна мопеда.

Військові радять триматися подалі від об’єктів, які можуть стати потенційними цілями "балалайок".

"Це саме про те, що ми говоримо, - триматися під час таких атак подалі від значущих місць, адміністративних будівель, органів влади, торговельних центрів, які мають в собі дуже багато скла”, – пояснила Гуменюк.

Також, варто триматися подалі від об’єктів критичної інфраструктури.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП