auditori-rozibrali-byudzhet-2020-bez-rukhu-zalishilisya-67-milyardiv

Аудитори розібрали Бюджет-2020: без руху залишилися 67 мільярдів

 • 13963 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. За 2020 рік з держбюджету не використали понад 67 млрд грн, найбільше – в МОЗ та Мінсоцполітики. І це попри перевиконання плану доходів бюджету. Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету України у 2020 році, повідомили УНН у пресслужбі відомства.

Цитата

“Недоліки планування низки бюджетних програм та неефективні управлінські рішення при використанні бюджетних коштів призвели до невиконання плану видатків на 5% — 67,3 млрд грн”, — сказав Валерій Пацкан.

Деталі

Наприклад, менше запланованого на 5,8 млрд грн видатки Мінсоцполітики за бюджетними програмами, зокрема, що здійснюються за рахунок коштів Фонду боротьби з COVID-19:

  • на надання Пенсійним фондом України одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів, — на 4,7 млрд грн (56%),
  • на надання фінансової допомоги Фонду соцстрахування України для виплат медпрацівникам та членам їхніх сімей — майже на 171 млн грн (73%).

"Це спричинено, зокрема оплатою фактично наданих виплат", - вказали у Рахунковій палаті.

Менші плану видатки за бюджетними програмами МОЗ — на 10,5 млрд грн (7,7%). З них:

  • 2,7 млрд грн — на відшкодування витрат на медобслуговування населення внаслідок оплати фактично наданих послуг;
  • 2,4 млрд грн — на підготовку та підвищення кваліфікації кадрів у сфері охорони здоров’я;
  • 2,1 млрд грн — на закупівлю засобів індивідуального захисту, тестів, обладнання та доплати працівникам лабораторій МОЗ (кошти Фонду боротьби з COVID-19);
  • 1 млрд грн — на закупівлю медикаментів і лікарських засобів через довготривалі процедури закупівель.

Не виконаний план видатків також:

  • Державним агентством автомобільних доріг України — на 4 млрд грн (4,2%),
  • Мінекономрозвитку — на 3,8 млрд грн (14,3%),
  • МОН — на 3,7 млрд грн (8,2%),
  • МВС — на 2,9 млрд грн (2,8%),
  • Міноборони — на 1,6 млрд грн (1,4%).

“За усталеною практикою деякі видатки "освоюються“ наприкінці року. Упродовж року окремі видатки були менші запланованих, а у грудні — вдвічі більші ніж середньомісячні. А це збільшує ризики неефективного використання коштів”, — наголосив голова Рахункової палати.

Він також зауважив, що доходи державного бюджету у 2020 році становили 1 трлн 76 млрд грн, що на 9 млрд грн (0,8%) більше плану.

Варто додати

На початку грудня 2020 року у Мінфіні звітували, що за січень-листопад 2020 року видатки за загальним фондом державного бюджету становили 940,6 млрд грн, або 90,3% від розпису звітного періоду. При цьому, "соціальні видатки, видатки на оборону, на обслуговування боргу та субвенції і дотації місцевим бюджетам повністю профінансовано відповідно до розпису на підставі платіжних доручень", зауважували тоді у Мінфіні.

Однак, під кінець 2020 року експерти говорили про проблеми з фінансуванням незахищених видатків. Серед інших на це вказували у звіті аналітики Київської школи економіки.

Українські Національні Новини

Економіка