aviakatastrofa-litaka-mau-glavi-mzs-u-londoni-pogodili-ramkovi-umovi-spivpratsi-z-iranom

Авіакатастрофа літака МАУ: глави МЗС у Лондоні погодили рамкові умови співпраці з Іраном

 • 14855 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Україна, Канада, Швеція, Велика Британія та Афганістан як учасники Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака рейсу PS752 сьогодні провели зустріч у Лондоні та погодили рамкові умови подальшого співробітництва з Іраном щодо завершення прозорого та справедливого розслідування причин трагедії з метою встановлення справедливості для близьких та рідних її жертв. Про це йдеться у повідомленні пресслужби МЗС, передає УНН.

Як повідомили у МЗС, рамкові умови базуються на п’яти ключових засадах, якими Міжнародна група керуватиметься у подальших контактах із владою Ірану:

1. Повний і безперешкодний доступ усім офіційним представникам членів Міжнародної Групи до Ірану і всередині країни для здійснення консульських дій.

2. Гідний та відкритий процес ідентифікації тіл відповідно до міжнародних стандартів, а також репатріації тіл відповідно до побажань родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа в Ірані: керівник української комісії розповів деталі розслідування

3. Ретельне, незалежне і прозоре міжнародне розслідування, у якому можуть брати участь держави, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, відповідно до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію.

4. Визнання Іраном своєї повної відповідальності за збиття літака рейсу PS752 та своїх зобов’язань перед родичами загиблих та іншими сторонами, включно з виплатою компенсацій.

5. Притягнення до відповідальності винних у катастрофі після проведення незалежного кримінального розслідування та подальших прозорих і неупереджених судових процедур відповідно до міжнародних стандартів та поваги прав людини.

"Ми відзначаємо здійснені Іраном кроки щодо розслідування і закликаємо до подальшої співпраці", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, літак МАУ зазнав аварії недалеко від столиці Ірану Тегерана, незабаром після вильоту, вранці 8 січня.

На борту літака було 167 пасажирів (більшість з них громадяни Ірану і Канади) і 9 членів екіпажу — громадяни України. Всі вони загинули. У ніч на 11 січня Іран визнав, що український літак був збитий ракетою.

Українські Національні Новини

Політика