avstraliya-mozhe-kupiti-5-atomnikh-pidvodnikh-chovniv-klasu-virginia-u-ramkakh-ugodi-aukus

Австралія може купити 5 атомних підводних човнів класу Virginia у рамках угоди AUKUS

 • 818800 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. Австралія придбає до п'яти американських атомних підводних човнів класу Virginia у 2030-х роках у рамках оборонної угоди між Вашингтоном, Канберрою та Лондоном, заявили Reuters чотири американські чиновники, пише УНН.

Деталі

Угода, відома як пакт AUKUS, складатиметься з кількох етапів: принаймні один підводний човен США відвідає австралійські порти найближчими роками, і завершиться наприкінці 2030-х років, коли буде побудовано новий клас підводних човнів за британськими проектами та американськими технологіями.

Двоє офіційних осіб на умовах анонімності заявили, що після щорічних відвідувань портів Сполучені Штати розмістять кілька підводних човнів у Західній Австралії приблизно до 2027 року.

На початку 2030-х років Австралія придбає 3 підводні човни класу Virginia і матиме змогу купити ще два. Австралія має існуючий флот із шести підводних човнів класу Collins із звичайними двигунами, термін служби яких буде продовжено до 2036 року. Атомні підводні човни можуть залишатися під водою довше, ніж звичайні, і їх найважче виявити.

Протягом наступних п'яти років австралійські робітники приїжджатимуть на корабельні США для спостереження та навчання. За словами джерела, це навчання принесе безпосередню користь виробництву підводних човнів у США, оскільки нині існує нестача робітників на корабельнях, які потрібні США для будівництва своїх підводних човнів.

Доповнення

Відповідно до початкової угоди AUKUS, оголошеної в 2021 році, США та Велика Британія погодилися надати Австралії технології та можливості для розгортання атомних підводних човнів у рамках спільних зусиль щодо протидії зростаючій загрозі, що походить від Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Корпорація General Dynamics, що виробляє підводні човни класу Virginia, має 17 таких підводних човнів у своєму портфелі постачань до 2032 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу