avstraliya-vidilit-300-milyoniv-dolariv-na-finansuvannya-korinnikh-narodiv

Австралія виділить 300 мільйонів доларів на фінансування корінних народів

 • 579744 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Через п'ятнадцять років після того, як парламент Австралії вибачився перед корінними народами за минулі помилки, уряд у понеділок оголосив про виділення 424 мільйонів австралійських доларів (293 мільйони доларів) у вигляді нового фінансування для поліпшення життя корінних жителів. Про це інформує АР, передає УНН.

У 2008 році новообраний лівоцентристський уряд Лейбористської партії вибачився перед корінним населенням за «закони і політику парламентів і урядів, які змінювали один одного, і завдали нашим побратимам-австралійцям глибоке горе, страждання і втрати».

У центрі уваги вибачень були так звані вкрадені покоління - 100 000 дітей, яких забрали у матерів корінних народів у рамках політики асиміляції протягом більшої частини 20 століття.

Вибачення супроводжувалися амбітною обіцянкою скоротити розрив у очікуваній тривалості життя між корінними австралійцями та ширшим населенням протягом одного покоління.

Ключові показники нерівності між корінним населенням та іншим населенням щороку відстежуються у звітах про ліквідацію розриву виявлення та скорочення низки несприятливих умов. У звіті показано, що у деяких областях прогалини збільшуються, зокрема через зростання кількості самогубств та позбавлення волі серед корінних народів.

Деталі

Прем'єр-міністр Ентоні Альбанезе, лейбористський уряд якого був обраний у травні після дев'яти років опозиції, заявив парламенту, що нове фінансування підтверджує, що «усунення розриву є головним пріоритетом для мого уряду».

Корінні жителі становлять 3,2% населення Австралії за переписом 2021 року. Вони помирають раніше, ніж інші австралійці, мають менше шансів знайти роботу, мають нижчий рівень освіти та переважають серед ув'язнених.

«Це не прогалини, це прірви», - сказав Альбанезе про заходи щодо забезпечення несприятливого становища корінних народів.

Крім 1,2 млрд. австралійських доларів (830 млн. доларів США) на витрати корінних народів, про які було оголошено в жовтні, нове фінансування включає 150 млн. австралійських доларів (104 млн. доларів США) протягом чотирьох років для забезпечення чистою питною водою громад корінних народів.

22 мільйони австралійських доларів (15 мільйонів доларів) будуть витрачені протягом п'яти років на боротьбу із насильством у сім'ї. Уряд заявив, що жінки та діти з числа корінних народів у 34 рази частіше зазнають сімейного та домашнього насильства, ніж інші австралійці.

За даними Австралійського статистичного бюро, за три роки, безпосередньо перед вибаченнями і обіцянкою закрити розрив, чоловіки з-поміж корінних народів помирали на 11,4 роки раніше, ніж середній австралієць, а жінки з-поміж корінних народів помирали на 9,6 років молодше, ніж інші австралійські жінки.

Через десять років цей розрив скоротився до 8,6 років для чоловіків і 7,8 років для жінок, показують останні дані бюро. Середня тривалість життя чоловіків із числа корінних народів становить 71 рік, а жінок із числа корінних народів - 75 років.

Українські Національні Новини

Новини Світу