avstriya-proponuye-yes-vidpraviti-prikordonnikiv-do-liviyi

Австрія пропонує ЄС відправити прикордонників до Лівії

 • 11337 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Глава МЗС Австрії Александер Шалленберг запропонував задіяти прикордонників з держав-членів ЄС в Лівії для контролю за дотриманням ембарго на поставки зброї в регіон. Про це повідомляє DW, інформує УНН.

"Прикордонники з країн-членів Євросоюзу можуть бути задіяні в Лівії для контролю за дотриманням заборони на постачання зброї в регіон конфлікту. Таку пропозицію висловив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що як вказав дипломат, у разі згоди лівійської влади Австрія готова внести свій вклад в цю місію. У той же час дипломат підкреслив, що Відень виступає проти введення контролю за поставками зброї до Лівії через Середземне море.

"Те, що поставки озброєнь до Лівії здійснюються в основному наземним і повітряним шляхом, - це факт", - заявив він.

Голова зовнішньополітичного відомства також додав, що Австрія також підтримує ідею посилити спостереження за повітряним простором Лівії, запропоновану раніше Європейською службою зовнішніх зв'язків.

Як повідомлялося раніше в УНН, країни ЄС вказали на порушення ембарго на поставки зброї до Лівії.

Після повалення режиму Муаммара Каддафі у 2011 році та його вбивства в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями і фракціями. У Триполі за підтримки ООН був створений уряд національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджем. Між тим у Тобруку на сході країни проходять засідання однопалатного парламенту, що вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Міжнародно визнаний уряд в Триполі, очолюваний Сараджем, контролює лише невелику частину країни. Його суперником є екссоратник Каддафі, генерал Халіф Хафтар, чиї збройні формування ("Лівійська національна армія") підтримують парламент та дедалі сильніше тиснуть на уряд національної єдності. Під контролем Хафтара перебуває значна частина лівійської території, включаючи більшість нафтових родовищ. Хафтар веде наступ на Триполі з квітня 2019 року. Хафтара у тій чи іншій формі підтримують Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати та Росія.

Українські Національні Новини

Новини Світу