avstriya-rozgnivala-turechchinu-cherez-plani-zakriti-sim-mechetey

Австрія розгнівала Туреччину через плани закрити сім мечетей

 • 7840 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Австрія може видворити до 60 імамів, що фінансуються з Туреччини, і їх сім'ї у рамках боротьби з "політичним ісламом". Про це в п'ятницю заявив міністр внутрішніх справ країни Герберт Кікль, викликавши гнівну реакцію з боку Анкари. Про це пише The Local, передає УНН.

"Коло людей, яких можуть торкнутися ці заходи - група, про яку ми говоримо, - включає близько 60 імамів", - сказав Кікль, додавши, що своє право на проживання в Австрії ризикують втратити в цілому 150 осіб.

Також повідомляється, що в країні будуть закриті сім мечетей після розслідування щодо зображень, які з'явилися в квітні, з дітьми у турецькій мечеті, які грають мертвих, і постановкою битви за Галліполі під час Першої світової війни.

"Паралельним спільнотам, політичному ісламу і радикалізації в нашій країні немає місця", - сказав канцлер Себастьян Курц з правлячої партії "Австрійська народна партія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія визнала незадовільним ступінь готовності Туреччини до вступу в ЄС

У низці випадків процес видворення імамів, пов'язаних з Союзом турецько-ісламських культурних асоціацій (ATIB), вже почався, сказав Кікль.

Міністр внутрішніх справ Австрії додав, що уряд підозрює їх в порушенні заборони на іноземне фінансування власників релігійних організацій. ATIB, як зазначається, є підрозділом агентства у справах релігій Туреччини Diyanet.

На фотографіях, через які почали розслідування, юнаки в камуфляжній формі марширують, салютують, розмахують турецькими прапорами, а потім грають мертвих. ATIB сам засудив фотографії після інциденту, назвавши подію "дуже сумною". Вказано, що саме ця мечеть стане однією з тих, які планують закрити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган заявив, що Туреччина ніколи не відмовлялася від ідеї вступу в ЄС

Відносини Туреччини з Австрією, як зазначається, давно напружені, і Курц закликає ЄС припинити переговори про приєднання Анкари до блоку.

Прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калін у п'ятницю жорстко розкритикував рішення Австрії про видворення імамів і закриття мечетей як "антиісламський" і "расистський" крок.

"Рішення Австрії про закриття семи мечетей і депортацію імамів під сумнівним приводом є відображенням антиісламської, расистської та дискримінаційної популістської хвилі у цій країні", - сказав Калін.

Українські Національні Новини

Новини Світу