avtokefaliya-v-ukrayini-maye-neytralizuvati-vpliv-kremlya-bogoslov

Автокефалія в Україні має нейтралізувати вплив Кремля - богослов

 • 10617 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. Незалежність Української православної церкви стала важливим безпековим питанням після російської агресії. Про це напередодні Об'єднавчого собору у Києві заявив професор богослов'я в Університеті Лойола Мерімаунт в Лос-Анджелесі архімандрит Кирило (Говорун), передає УНН з посиланням на NBC News.

"Православна церква була використана Кремлем в політичних цілях, і автокефалія повинна нейтралізувати цей негативний вплив", - заявив Говорун.

Забезпечення релігійної незалежності від Росії буде "настільки ж значним, як розпад СРСР для України", - написав науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при Університеті Джонса Гопкінса Тарас Кузьо у статті для Atlantic Council.

Це, за його словами, стане "останнім кроком, який потрібно зробити Україні, щоб стати по-справжньому незалежною".

При цьому експерт з теології і директор Центру вивчення релігії і суспільства при Інституті Європи в Москві Роман Лункін вважає, що "зіткнення навколо церков, руйнування культів, пікети і захоплення будівель" неминучі.

Але Говорун характеризує суботню зустріч як унікальну можливість.

"Глави церков повинні відкласти свої амбіції і створити нову церкву, яка буде сприяти консолідації українського суспільства", - додав він.

При цьому експерти кажуть, що "субота представляє одне з найбільших розділень у християнстві з часів Великого розколу 1054 року, коли утворилися православна і католицька церкви", пише видання.

Нагадаємо, Об'єднавчий собор українських православних церков відбудеться 15 грудня у Святій Софії у столиці. Об'єднавчий собор має розпочатись о 10:00. Головувати на Соборі має представник Вселенського патріарха митрополит Галльський Еммануїл. Президент України Петро Порошенко також очікується під час Собору.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Бойовики обстріляли житловий будинок на Луганщині

     • 10357 переглядiв

    Добовий відбір газу з ПСГ зріс до 63,5 млн куб. м

     • 10691 переглядiв

    Об'єднавчий собор: поліція посилила охорону центру Києва

     • 17074 переглядiв

    Сьогодні у Києві Об'єднавчий собор: що ухвалюватимуть

     • 32680 переглядiв

    До Києва з'їжджаються віряни

     • 14083 переглядiв

    У "Голосі України" опублікували закон про бюджет на 2019 рік

     • 11042 переглядiв