azerbaydzhan-planuye-podvoyiti-propusknu-spromozhnist-gazoprovodiv-v-yevropu

Азербайджан планує подвоїти пропускну спроможність газопроводів в Європу

 • 212834 переглядiв

КИЇВ. 2 вересня. УНН. Азербайджан планує подвоїти пропускну спроможність Трансанатолійського та Трансадріатичного газопроводів, які доставляють газ до Європи – до 32 та 20 мільярдів кубометрів на рік відповідно. Про це заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв. За його словами, з початку війни в Україні уряди понад 10 країн звернулися до влади Азербайджану з проханням про старт або збільшення постачання газу, передає УНН.

Цитата

«Ми плануємо подвоїти експорт природного газу до Європи. Я впевнений, що ми цього досягнемо. Для цього повинні бути зроблені важливі кроки - політичні рішення, технічні заходи і, звичайно, інвестиції. Тому що можливості різних сегментів Південного газового коридору різні. Пропускна спроможність Трансанатолійського газопроводу складає 16 млрд. куб. м. Плануємо збільшити її до 32 млрд. куб. м. Пропускна спроможність Трансадріатичного газопроводу становить 10 млрд. куб. м, зараз він працює на повну потужність і нам потрібно збільшити його пропускну спроможність щонайменше до 20 млрд куб. м», – заявив Алієв.

Контекст

Європа, яка сильно залежить від російського газу, працює над заміною російських поставок і, за словами президента Європейської комісії  Урсули фон дер Ляйєн, і «рухається до надійніших постачальників енергії».

Щоб відмовитися від 155 мільярдів кубометрів природного газу з росії щорічно, Європа хоче збільшити потужність Південного газового коридору, щоб купувати набагато більше газу з Азербайджану.

Однак необхідні додаткові інвестиції для збільшення потоку газу до Європи з Азербайджану, який має доведені запаси природного газу у розмірі 1,3 трлн кубометрів.

Трансанатолійський газопровід є центральною частиною Південного газового коридору, який з'єднує гігантське газове родовище Шах-Деніз в Азербайджані з Європою через Південно-Кавказький трубопровід та Трансадріатичний трубопровід.

Українські Національні Новини

Новини Світу