azerbaydzhan-predstaviv-virmeniyi-elementi-mirnogo-dogovoru

Азербайджан представив Вірменії елементи мирного договору

 • 132128 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Міністри закордонних справ Вірменії та Азербайджану провели у Женеві переговори про майбутній мирний договір, повідомили офіційні особи Баку та Єревана у понеділок після нещодавніх смертоносних сутичок, пише УНН.

Минулого місяця щонайменше 286 людей було вбито з обох сторін, перш ніж перемир'я поклало край найзапеклішим зіткненням з часів війни в 2020 році.

Деталі

Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян та його азербайджанський колега Джейхун Байрамов зустрілися в Женеві, щоб розпочати "розробку тексту мирного договору", повідомило у понеділок міністерство закордонних справ у Баку.

У МЗС Вірменії повідомили, що "сторони обмінялися думками щодо мирного договору, що забезпечує права та гарантії безпеки вірмен Нагірного Карабаху".

Там підтвердили свої вимоги про "виведення азербайджанських військ із суверенної території Вірменії", звільнення військовополонених та "запровадження міжнародних механізмів контролю за ситуацією на кордоні".

Азербайджан закликав до "повного виведення вірменських збройних формувань із території Азербайджану, відкриття транспортних та комунікаційних ліній", йдеться у заяві міністерства.

Глава МЗС Азербаджану Джейхун Байрамов за підсумками переговорів заявив на зустрічі з держсекретарем із закордонних справ Швейцарської Конфедерації Лівією Леу, що Вірменії були представлені "елементи мирного договору".

Востаннє міністри закордонних справ зустрічалися для переговорів за посередництва держсекретаря США Ентоні Блінкена 20 вересня в Нью-Йорку.

Доповнення

Шеститижнева війна між двома країнами 2020 року забрала життя понад 6500 військовослужбовців з обох сторін і закінчилася припиненням вогню за посередництва росії.

За угодою Вірменія поступилася ділянками території, які вона контролювала протягом десятиліть, і Москва направила близько 2000 російських миротворців для спостереження за перемир'ям.

Оскільки Москва дедалі більше ізолюється на світовій арені після вторгнення в Україну, Сполучені Штати та Європейський Союз взяли на себе провідну роль у посередництві в процесі нормалізації вірмено-азербайджанських відносин.

Коли 1991 року розпався Радянський Союз, етнічні вірменські сепаратисти в Нагірному Карабаху відкололися від Азербайджану. Після цього конфлікт забрав близько 30 000 життів.

Українські Національні Новини

Новини Світу