bagato-zmin-nezvorotni-v-oon-byut-na-spolokh-cherez-globalne-poteplinnya

Багато змін незворотні: в ООН б'ють на сполох через глобальне потепління

 • 29441 переглядiв

КИЇВ. 9 серпня. УНН. Зміни клімату спостерігається у всіх регіонах планети, причому цей процес стає все більш інтенсивним, а деякі з виниклих тенденцій вже незворотні, у будь-якому разі, на сьогодні. Про це йдеться в доповіді Міжурядової групи експертів з питань клімату, оприлюдненій сьогодні в Женеві.

Деталі

Експерти вказують, що зміна клімату, викликана діяльністю людини, уже сьогодні призводить до численних випадків екстремальної погоди в усіх регіонах планети. Понад те, за даними вчених, змінюється вся кліматична система Землі, і ці зміни позначаються на стані атмосфери, океанів, льодових покривів і поверхні Землі. Багато з цих змін є безпрецедентними, а деякі тенденції - наприклад, зростання рівня океану - у найближчі століття або навіть тисячоліття неможливо повернути назад.

Однак у силах людства обмежити масштаби зміни клімату, вважають автори доповіді - 234 експерти з 66 країн світу: істотно скоротивши шкідливі викиди в атмосферу, у тому числі парникові гази, можна в короткі терміни значно поліпшити якість повітря і стабілізувати глобальну температуру.

Як вказується в звіті, викиди парникових газів в результаті діяльності людини були основною причиною потепління глобального клімату приблизно на 1,1 градуса за шкалою Цельсія в період з 1850 по 1900 роки. Очікується, що в найближчі 20 років цей рівень в середньому досягне або перевищить 1,5 градуса.

При цьому AP з посиланням на звіт відзначає, що при будь-якому сценарії світ перетне позначку потепління на 1,5 градуса за Цельсієм в 2030-х роках, що раніше, ніж прогнозувалося в минулому. За найгіршим сценарієм доповіді, до кінця століття у світі може бути приблизно на 3,3 градуса Цельсія тепліше, ніж зараз. Але цей сценарій виглядає дещо малоймовірним, сказав співавтор доповіді та кліматолог Зік Хаусфадр.

Згідно з прогнозами вчених, у найближчі десятиліття кліматичні зміни будуть наростати в усіх регіонах планети, зокрема, будуть збільшуватися періоди тривалої спеки і скорочуватися холодні сезони. При глобальному потеплінні на два градуси за шкалою Цельсія постраждає, насамперед, сільське господарство і посилиться навантаження на системи охорони здоров'я.

Але справа не лише в підвищенні температури. Зміна клімату призводить до безлічі непрогнозованих наслідків у найрізноманітніших сферах, у тому числі:

  • Зміна клімату посилює кругообіг води, що в одних регіонах призводить до інтенсивних опадів і пов'язаних з цим повеней, а в інших - до екстремальних засух.
  • Зміна клімату впливає на характер випадання опадів. У високих широтах ймовірність випадання опадів збільшується, у той час як на території більшої частини субтропіків відбувається їх зменшення.
  • У прибережних районах в XXI столітті буде тривати тенденція підйому рівня моря, що, своєю чергою, буде сприяти частішим і сильнішим повеням у низинних районах і ерозії грунту. Екстремальні зміни рівня моря, які раніше відбувалися один раз в 100 років, будуть відбуватися щорічно ближче до кінця нинішнього століття.
  • Подальше потепління посилить танення вічної мерзлоти, втрату снігового покриву і зменшення льодовиків в Арктиці.
  • Зміни в стані світового океану викличуть більш часті припливи теплих течій, що відобразиться на екосистемі океану і на становищі людей, які живуть за рахунок рибного лову.
  • Окремі аспекти зміни клімату можуть відобразитися на жителях міст, які відчують потепління клімату, а також зіткнуться з повенями через сильні опади та підвищенням рівня моря в прибережних регіонах.

Коментар Генсека ООН

На думку Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, доповідь робочої групи - не що інше, як сигнал тривоги для всього людства. "Цей сигнал тривоги приголомшливий, а представлені свідчення незаперечні", - прокоментував голова ООН висновки вчених, слова якого цитують в ООН.

Він нагадав, що міжнародне співтовариство погодилося утримати глобальне підвищення температури на рівні не більше ніж 1,5 градуса, проте вже найближчим часом, якщо не вжити термінових заходів, цей поріг буде перейдено. "Ми повинні діяти рішуче, щоб не допустити цього", - попередив Гутерріш.

Він зазначив, що напередодні конференції з питань клімату, яка відбудеться в Глазго в листопаді, усі країни, а особливо ті, що входять до Групи двадцяти, повинні підтвердити свою прихильність боротьбі зі зміною клімату, у тому числі примкнути до коаліції "нульових викидів".

Додамо

В ООН назвали посуху "наступною пандемією".

Українські Національні Новини

Суспільство