batki-zatrimanogo-u-minsku-protasyevicha-zvernulisya-za-dopomogoyu-do-merkel

Батьки затриманого у Мінську Протасєвіча звернулися за допомогою до Меркель

 • 15533 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. Батьки білоруського опозиційного журналіста Романа Протасєвіча, в інтерв'ю німецькій газеті Bild, попросили канцлера Німеччини Ангелу Меркель заступитися за нього та інших політичних в'язнів в Білорусі, передає УНН.

Цитата:

"Ми дуже просимо вас допомогти нам вивести всіх невинних людей з тюрем. Їм терміново потрібна допомога, тому що вони щодня піддаються садизму і насильству. Будь ласка, зупиніть Лукашенка! Кожен додатковий день, ні, кожна додаткова година коштує невинним, включаючи дітей, їх життів", - сказали Дмитро і Наталія Протасєвічі, батьки Романа.

Що було раніше

Колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасєвіча і його дівчину, росіянку Софію Сапегу, затримали в Мінську 23 травня. Перед цим диспетчери столичного аеропорту Білорусі примусили пілотів пасажирського лайнера ірландської авіакомпанії Ryanair, на борту якого перебували молоді люди, здійснити посадку під приводом нібито наявної у них інформації про мінування літака.

Бомби на борту літака виявлено не було. Пізніше представники сервісу електронної пошти Protonmail заявили, що повідомлення, про яке йшлося, було відправлено вже після того, як у пілотів Ryanair почали вимагати здійснити посадку в Мінську.

Учасники саміту Євросоюзу 24 травня погодили санкції, які забороняють білоруським авіалініям використовувати повітряний простір та аеропорти ЄС. Рада ЄС закликала європейські авіакомпанії уникати перельотів над територією Білорусі.

3 червня білоруський державний телеканал ОНТ показав в ефірі бесіду з Протасєвічем, у якій він визнає себе винним в підготовці масових заворушень і говорить про те, що поважає правителя Білорусі Олександра Лукашенка. Окрім цього, він пообіцяв, плачучи, що більше не буде займатися політикою.

Голови МЗС країн “великої сімки” і верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель засудили арешт Протасєвіча.

Українські Національні Новини

Новини Світу