bez-distantsiynogo-navchannya-osvityani-za-rekomendatsiyu-vooz-z-testuvannya-na-covid-19-u-shkolakh

Без дистанційного навчання: освітяни за рекомендацію ВООЗ з тестування на COVID-19 у школах

 • 17801 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Всесвітня організація охорони здоров'я разом з ЮНЕСКО та ЮНІСЕФ рекомендують проводити в школах тестування на COVID-19. Чи стане регулярне тестування школярів важливим кроком для протидії COVID-19 та чи зможе Україна при черговому спалаху хвороби уникнути дистанційної освіти, повідомляє УНН.

Деталі 

У ВООЗ пропонують, щоб учні та співробітники школи, які мають симптоми застуди та перебувають у регіоні з високою захворюваністю на COVID-19, відвідували школу тільки при негативному результаті тесту на коронавірус. Разом із тим інші профілактичні заходи з вимірювання температури, наприклад, вважаються неефективними.

Директорка київської школи №5 Світлана Олексюк вважає, що будь-які заходи, спрямовані на протидію поширення COVID-19, необхідно використовувати в школах на загальнодержавному рівні.

"Я підтримую будь-які заходи, які допоможуть нам відрити школи та працювати у звичайному режимі. Тестування – один із них, особливо, якщо тести для дітей будуть робитися безкоштовно", - зазначила Олексюк.

Вона наголошує, що більшість освітян щеплені від COVID-19, тому основний акцент в регулярних масових скринінгах необхідно робити саме на школярах.

"Я розумію, що цей рік, який ми прожили в дистанційному режимі, показав ставлення родин до ситуації: коли в родині хворіли всі, а дитина при цьому ходила до школи. Тому я підтримую все, зокрема, тестування, що сприятиме системній роботі шкіл і відвідування школи учнями", - вважає Світлана Олексюк.

Організувати щотижневий скринінг школярів в навчальних закладах України наразі дозволяють сучасні методи тестування на COVID-19: двадцятихвилинні експрес-тести на антиген і вітчизняні ІФА-тести на антиген коронавірусу, які потребують на пару годин більше часу для отримання результату. Однак саме завдяки лабораторним методам проведення українські ІФА-тести на антиген не "пропускатимуть" школярів з безсимптомним перебігом хвороби, який найчастіше зустрічається серед дітей та підлітків. 

Заступниця директора з навчально-виховної роботи київської гімназії №261 Світлана Нарусевич вважає, що рекомендація ВООЗ з тестування школярів є необхідною умовою для того, щоб знову не повернутися до дистанційної освіти, яка ще не до кінця відшліфована в Україні та викликає низку проблем.

"Я ставлюся позитивно і схвально до такої ініціативи. Можливе, це допомогло б нам відійти від дистанційної форми навчання. А витрати на це має взяти на себе держава, це був би оптимальний і просто ідеальний варіант", - зазначила Нарусевич.

Тестування в школах може бути організовано як на рівні місцевих органів самоврядування, так і спільними зусиллями Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки та інших профільних відомств Кабінету міністрів України.

Українські Національні Новини

Суспільство