bez-proektu-bez-groshey-bez-zgodi-yadernogo-regulyatora-zelenskiy-vzyavsya-dobudovuvati-konstruktsiyi-aes-80-kh

Без проекту, без грошей, без згоди ядерного регулятора: Зеленський взявся добудовувати конструкції АЕС 80-х

 • 34326 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. В інформаційному просторі час від часу спливає тема необхідності добудови енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) на старих будівельних конструкціях. Про доцільність і технічні можливості це зробити в своєму блозі розповіла член експертної Ради при Міністерстві енергетики Ольга Кошарна, передає УНН.

Будівництво енергоблоку №3 ХАЕС почалося у вересні 1985 року, нагадує експерт. Але, у зв'язку з введенням в 1990 році в СРСР мораторію на спорудження нових енергоблоків АЕС, будівництво було зупинено.

У 2005 році Кабмін прийняв рішення відновити будівництво енергоблоків ХАЕС. Слідом за цим Мінпаливенерго разом з ДП НАЕК "Енергоатом" обстежили будівельні конструкції будівель і споруд енергоблоків №3, №4 ХАЕС, визначили критерії вибору проекту енергоблоків по типу реакторної установки, і провели конкурс з відбору типу проекту реакторної установки для добудови.

"Переможцем стала російська компанія "Атомбудекспорт" з типом реакторної установки ВВЕР-1000/В392. Вартість реалізації проекту оцінювалася на той момент в 15 млрд грн", - нагадує Кошарна.

У 2009 році Держінспекція ядерного регулювання (ДІЯР) провела дослідження технічного стану будівельних конструкцій та споруд енергоблоку №3 ХАЕС. Експерти ДІЯР констатували, що вписувати реакторну установку нового типу в побудовані під старий проект ВВЕР-1000 конструкції недоцільно. Фахівці запевняли, що простіше знести всі конструкції, це буде менш збитково.

Питання необхідності добудувати енергоблоки ХАЕС знову виринуло в 2011 році. У зв'язку з цим ДІЯР зобов'язала "Енергоатом" на стадії проектування врахувати оновлені вимоги до безпеки ядерних установок, сформульовані на рівні Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) за підсумками аварії на японській АЕС "Фукусіма".

"Але, який тип реактора і чийого виробництва збирається споруджувати НАЕК "Енергоатом" на останніх конструкціях ХАЕС-3,4, не ясно до сих пір", - пише експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент вирішив добудовувати "непотрібні" енергоблоки Хмельницької АЕС

Фінансова сторона питання теж залишається під питанням, інформує Кошарна.

"За ТЕО 2018 року в цінах 2017 року необхідний обсяг коштів - 72 млрд грн. За минулі два роки ціни на обладнання та послуги зросли, гривня ослабла. Так що мова може йти про значно більшу суму для реалізації проекту.

Усередині країни такі кредити в наших банках навіть під комерційні відсотки отримати нереально. А з урахуванням сьогоднішньої ситуації з накопиченням боргів на ринку електроенергії і із завзятістю, гідною кращого застосування, в проведенні програшної стратегії торгівлі своєю електроенергією "Енергоатомом", навряд чи знайдеться інвестор для такого колосального проекту з окупністю на десятиліття ... Так що, нереальність добудови ХАЕС очевидна навіть, якби був уже обраний тип ядерного реактора з технічної точки зору", - пише експерт.

Кошарна переконана, що варто припинити "педалювати" тему необхідності добудови енергоблоків. Доцільніше говорити про заміщення виведених з експлуатації радянських реакторів.

Але Офіс Президента вважає інакше. У ніч з 21 на 22 вересня Президент Володимир Зеленський підписав указ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС, нагадує Кошарна.

"Указ з'явився після візиту Президента України на Хмельницьку АЕС і його запевнень в тому, що він дасть доручення Кабміну завершити будівництво енергоблоків №3 і №4, озвучених в рамках передвиборної поїздки для підтримки своєї партії перед місцевими виборами.

А "запевнення" ці виникли з подачі нового менеджменту "Енергоатому", який вже п'ятий місяць всім розповідає, як він може класно працювати, ось тільки Міненерго йому заважає. Ну, чисто як у відомій приказці про танцюриста ...", - каже експерт.

Подібне доручення Президента Кабміну Кошарна розглядає як чергову серію "численних нездійсненних передвиборчих обіцянок, про які дійові особи забувають до наступних виборів".

"І добре, якщо забудуть. Набагато небезпечніше, якщо уряд відкозиряє і доручить"Енергоатому" займатиметься добудовою ХАЕС: без проекту, без грошей, без згоди ядерного регулятора", - резюмувала вона.

Нагадаємо, спроба "Енергоатому" обгрунтувати можливість продовження будівництва 3 і 4 енергоблоків ХАЕС на конструкціях 1980-х років в 2009 році отримала негативний висновок Держатомрегулювання.

Українські Національні Новини

Політика