bezpekova-arkhitektura-magate-ne-spratsyuvala-v-ukrayini-tomu-potrebuye-pereglyadu-ekspert

Безпекова архітектура МАГАТЕ не спрацювала в Україні, тому потребує перегляду - експерт

 • 269092 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. Безпекова архітектура МАГАТЕ досі працювала в усьому світі, проте не спрацювала в Україні. Через це варто ретельну переглянути конвенцію про ядерну безпеку, аби не повторити досвід Запорізької АЕС. Таку думку в коментарі УНН висловив ексочільник Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.

Цитата

"Такого ще ніколи не було, коли одна сторона конвенції МАГАТЕ захоплює майданчики АЕС держави – іншої сторони МАГАТЕ. На жаль, цей механізм не спрацював, і на майбутнє треба уважно переглядати всі питання безпеки на атомних станціях. Окрім того, Росатом почувається вільно в світі. Накладені санкції на Газпром чи Лукойл, проте - не Росатом. Ні особистих, на вищу ланку керівництва корпорації, ні на саму корпорацію ми не бачимо санкцій. В Україні, до речі, теж діють чотири угоди, підписані з рф і досі не денонсовані. Проте, за моїми даними, вже певний процес почався", – повідомив експерт.

Деталі

Плачков додав, що для організації місії фахівців з ядерної безпеки на територію Запорізької АЕС головна умова, яку може висунути МАГАТЕ – безпека працівників. Доки електростанція перебуватиме під окупацією і повністю не перейде під контроль України, цю процедуру здійснити неможливо.

"На мій погляд, сьогодні складно гарантувати цю умову, адже об’єкт перебуває під окупацією. Окрім того, на самій атомній станції перебувають військові, що повністю порушує всі конвенції про ядерну безпеку. Тому я вважаю, що намагання керівника МАГАТЕ пана Гроссі правильні, проте малоефективні", – сказав Плачков.

Нагадаємо

Очільники МАГАТЕ та Росатому зустрілися у Стамбулі та обговорили питання безпеки ядерних об’єктів в Україні. Зокрема, сторони висловили побажання щодо організації технічної місії фахівців МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Українські Національні Новини

Економіка