bezpekova-uhoda-ukrainy-ta-finliandii-op-opublikuvav-tekst

Безпекова угода України та Фінляндії: ОП опублікував текст

 • 23082 переглядiв

Україна підписала з Фінляндією 10-річну угоду про безпекову співпрацю та довгострокову підтримку, яка містить потужні положення щодо санкцій, компенсацій та притягнення агресора до відповідальності, а Фінляндія оголосила про надання пакету допомоги у розмірі 188 млн євро, що збільшило загальний обсяг її військової підтримки до майже 2 млрд євро.

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку, яку Україна підписала з Фінляндією, містить потужні блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення агресора до відповідальності, повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Повний текст угоди опубліковано на сайті Глави держави, передає УНН.

Деталі

"Угода містить потужні блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення агресора до відповідальності. Документ чітко засвідчує підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО з боку Фінляндії", - написав Єрмак.

Він повідомив, що підписаний документ чинний протягом десяти років і посилює підтримку й захист України на її шляху до членства в НАТО і ЄС.

Загалом угода містить 89 пунктів. В угоді є розділ про співробітництво у разі майбутнього збройного нападу росії.

Так, зокрема, Фінляндія відповідно до своїх законодавчих та конституційних вимог надаватиме швидку й тривалу допомогу у сфері безпеки, сучасне військове обладнання на суші, морі та в повітрі, а також економічну допомогу, щоб накласти економічні та інші санкції на Росію та проводити консультації щодо потреб України під час здійснення нею свого права на самооборону, закріпленого у статті 51 Статуту ООН.

Пакет допомоги

За його словами, одночасно з підписанням документу Фінляндія оголосила про 23-й пакет допомоги Україні на суму 188 млн євро.

"Таким чином, загальний обсяг військової підтримки України з початку повномасштабної військової агресії наблизився до 2 млрд євро. Зараз Фінляндія готує чотирирічний план підтримки України. Бюджет на розвиток і відбудову становить 290 млн євро", - зазначив Єрмак.

Доповнення

Станом на сьогодні Україна вже уклала 8 двосторонніх безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами та Фінляндією.

Популярні

Новини по темі

В Україні розпочали фінансування пенсій за квітень

 • 22612 переглядiв