bezrezultatne-zavershennya-roboti-misiyi-mvf-v-op-ta-uryadi-strimano-zayavlyayut-pro-konstruktivnu-spivpratsyu

Безрезультатне завершення роботи місії МВФ: в ОП та уряді стримано заявляють про "конструктивну співпрацю"

 • 27117 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. У МВФ заявили про завершення роботи місії в Україні. Попри очікування, домовленостей щодо першого перегляду програми в форматі Stand-by досягнуто не було. В Офісі Президента та в уряді новину від МВФ прокоментували лише за декілька годин і доволі стримано, заявивши про "конструктивну співпрацю", передає УНН

Цитата

“І фінансова — макроекономічна стабільність підтримується, системних ризиків немає, ситуація з бюджетом нормальна. І переговорна з МВФ. Українська сторона працює, перш за все, в інтересах держави і робить все можливе для досягнення домовленостей з МВФ. У той же час як в будь-якому переговорному процесі є принципові питання, пов’язані в тому числі і з незалежністю державного управління. Які завжди і роблять наші переговори делікатними і складними. Кожен відстоює свою позицію, робить це твердо, відповідно переговори займають час. І це нормально. Обом сторонам потрібно знайти компроміси в загальних інтересах. В цьому і полягає суть переговорів”, — написав на своїй сторінці у Facebook радник керівника Офісу Президента Андрія Єрмака Тимофій Милованов.

Додамо

Ще одна заява про співпрацю України та МВФ пролунала від глави уряду Дениса Шмигаля. Так, він зауважив, що домовленості все ж були, але не про перегляд програми, а про "наступні кроки".

"Продовжуємо конструктивну співпрацю з МВФ. Від імені Уряду хочу подякувати команді місії Фонду, яка провела надзвичайну роботу. Як результат: домовилися про наступні кроки, обговорили строки їх виконання і чітко розуміємо очікувані результати.
За час роботи віртуальної місії ми окреслили коло питань, стосовно яких ми продовжуємо конструктивний діалог. Це питання у сферах антикорупційного законодавства, енергетики, розвитку фінансового сектору та подальшої фіскальної консолідації. З усіх цих питань Уряд має чітке бачення змін, необхідних для отримання траншу за програмою Stand-by", - написав Шмигаль.

Контекст

Раніше постійний представник Міжнародного Валютного Фонду Йоста Люнгман заявив, що місія МВФ завершила роботу в Україні. Обговорення було продуктивним, однак потрібен більший прогрес

Із його заяви можна зрозуміти, що більшого прогресу чекають щодо посилення управління Національним Банком; поліпшення законодавчого та регулятивного підгрунтя банківського нагляду та фінансового оздоровлення; заходах, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту у середньостроковій перспективі; законодавчих ініціативах щодо відновлення та посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства, а також у секторі енергетики.

За збігом обставин сьогодні стало відомо й про те, що скасовано допит директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника та головного детектива НАБУ Андрія Калужинського, Зеленський запропонує ВР скоротити повноваження скандального ОАСК. Чи слід ці повідомлення розглядати у контексті співпраці з МВФ - поки сказати складно, але вони досить гармонійно вписуються у блок питань на яких наголошують у Фонді.

Нагадаємо

На початку лютого глава Національного банку Кирило Шевченко заявив, що Україна розраховує отримати 2,2 мільярда доларів у вигляді трьох траншів від Міжнародного валютного фонду в 2021 році.

Місія Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду з питань першого перегляду програми для України в форматі Stand-by відновила роботу 11 січня.

За інформацією УНН, під час проведення консультацій з МВФ в січні, Україна не отримала погодження на зниження ціни на газ для населення.

Українські Національні Новини

Політика