bezuspishnist-viyni-v-ukrayini-ta-uskladnennya-logistiki-ekspert-nazvav-prichini-vivedennya-rosiyskikh-viysk-z-siriyi

Безуспішність війни в Україні та ускладнення логістики: експерт назвав причини виведення російських військ з Сирії

 • 429629 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. росія змушена виводити війська з Сирії не лише через безуспішість війни в Україні та потребу додаткових сил, а й через ускладнену логістику. Таку думку в коментарі УНН висловив директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. 

Проте, за його словами, деякі війська будуть все ж присутні в Сирії.

Цитата

«Якщо росія виведе 6 тисяч військ, то там все одно залишиться військово-морська база та авіаційна база. А отже певна кількість військ там залишиться для обслуговування, їх не всі виведуть. У Сирії це не ситуація поразки, а ситуація потреби військ на іншому фронті. Звісно, можна говорити, що це сталося через безуспішність у війні з Україною. Але це ще не поразка», – сказав Семиволос.

Деталі

Окрім того, експерт переконаний, що через заборону входу російським кораблям до Чорного моря і закриття Туреччиною повітряного простору для військових літаків значно ускладнюється логістика для рф, а це змушує послаблювати присутність на Близькому Сході.

«Коли ми говоримо про московську присутність у Сирії, ми враховуємо те, що постачання ресурсів відбувалося через порти до Чорного моря. А оскільки прохід російських військових кораблів може бути лише в одну сторону, на вихід, то постачання морем обмежене. Літаками воно також обмежене, тому що Туреччина перекрила свій повітряний простір для військових літаків. Це в рази ускладнює логістику для росіян і змушує їх приймати рішення», – зазначив співрозмовник.

Щодо того, як може складатися ситуація на Близькому Сході, то експерт передбачає, що в Сирії збільшиться вплив Ірану. А переговори Башара Асада з іранцями – яскраве тому підтвердження. Окрім того, між росією та Іраном тривають складні відносини, адже значний вклад в перемогу у війні в Сирії належить іранцям. Проте москва весь успіх присвоїла собі, чим Іран дуже незадоволений.

Також, за словами експерта, Башар Асад останні пів року активно намагається відновити контакти з країнами Перської затоки. Очевидно, це робиться для легалізації його режиму та гарантій безпечного перебування Асада при владі.

«Росіяни, таким чином, посилають потужний сигнал на Близький Схід, що вони неспроможні активно взаємодіяти. Так, вони зараз будуть розповідати, що вирішили всі свої задачі в Сирії, але ми знаємо, що це не так, ми знаємо, що там як мінімум залишається анклав, ми знаємо, що північ контролюється турками, а Ізраїль, як мінімум, здійснює активну протидію іранській присутності. Тобто в цьому сенсі рішення московитів піти звідти приймається доволі сумнівно», – повідомив експерт.

Щодо того, чи буде «велика війна» на Близькому Сході, як зараз прогнозують багато аналітиків, то Семиволос зазначає, що ситуація залежить від декількох факторів.

«По-перше, вибори, які відбудуться найближчим часом у Лівані. І їх результати дуже важливі для розуміння, що буде відбуватися далі. Другий момент – це майбутнє ізраїльської коаліції. Вона теж під питанням, тому що може відбутися її послаблення і дострокові вибори, а це означає занурення Ізраїлю у внутрішньополітичну адженду. Тоді буде важче витрачати ресурси на зовнішньополітичні дії. Наступний момент - це доля ядерної угоди, чи буде вона підписана. І, відповідно, дії американців проти Ірану. Це також тема, яка може розгортатися в непередбаченому напрямку для Близького Сходу», – зазначив експерт.

Семиволос впевнений, що найближчим часом буде оперативна пауза між виведенням російських військ із Сирії і подіями, що можуть розгортатися далі.

Раніше

Видання The Moscow Times із посиланням на джерела повідомило, що рф почала виведення військ із Сирії - для перекидання їх в Україну.

Українські Національні Новини

Політика