bilorus-gotova-zamistiti-rosiyski-postavki-deyakikh-vidiv-naftoproduktiv-v-ukrayinu

Білорусь готова замістити російські поставки деяких видів нафтопродуктів в Україну

 • 10994 переглядiв

КИЇВ. 23 квітня. УНН. Білорусь може наростити поставки окремих видів темних нафтопродуктів в Україну. Про це повідомив у вівторок заступник гендиректора з комерційних питань Білоруської нафтової компанії (БНК) Сергій Гриб, передає УНН з посиланням на БЕЛТА.

Раніше Росія заявила про введення заборони на експорт в Україну російських нафти і нафтопродуктів.

У білоруському концерні "Белнефтехим" відзначили, що можливість збільшення поставок білоруських нафтопродуктів в Україну буде залежати від маржинальності, пріоритетом є забезпечення нафтопродуктами внутрішнього ринку.

"Що стосується поставки Росією інших продуктів, таких як, наприклад, бітуми, то ми очікуємо зростання поставок з боку Білорусі", - зазначив Гриб.

Водночас БНК не прогнозує збільшення поставок в Україну світлих нафтопродуктів.

"Якщо правильно читати постанову уряду РФ, то там є кілька нюансів. Якщо ми говоримо про бензини, дизельне паливо, то в ньому зазначено, що поставка на територію України може здійснюватися з дозволу уповноважених органів Росії. Наскільки відомо, у поточний момент ця поставка здійснюється", - сказав заступник голови БНК.

Нагадаємо, Білорусь призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну. Зниження обсягу експорту, як зазначається, відбувається для того, щоб забезпечити внутрішній ринок Білорусі у повному обсязі.

За словами Гриба, білоруська сторона працює над тим, щоб у межах контрактів не було санкцій через припинення експорту світлих нафтопродуктів. Збиток від припинення експорту ще оцінюється, заявив заступник гендиректора БНК.

Для Білорусі ринки України, країн Балтії та Польщі залишаються найбільш преміальними в плані поставок, відзначає видання.

"Продукти, які не споживаються на ринках суміжних країн, так звані темні нафтопродукти, ми реалізуємо через порти Балтійського моря в напрямку країн дальної дуги", - зазначив Гриб.

Видання відзначило, що відбулося різке погіршення якості російської експортної суміші Urals, що надходить транзитом в ділянку магістрального нафтопроводу білоруського ВАТ "Гомельтранснафта Дружба", яке забезпечує транзит російської і казахстанської нафти у низку країн, зокрема, в Україну. Через це було пошкоджено дороге устаткування на Мозирському НПЗ у Білорусі, відзначило видання.

Українські Національні Новини

Політика