bilorus-znyala-obmezhennya-na-kilkist-amerikanskikh-diplomativ

Білорусь зняла обмеження на кількість американських дипломатів

 • 9580 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. На тлі погіршення стосунків із Росією Білорусь зняла обмеження на кількість американських дипломатів у країні. Про це повідомляє журнал Foreign Policy з посиланням на свої джерела в Дердепартаменті, передає УНН.

"Білорусь зняла давнє обмеження щодо кількості дозволених у країні дипломатів США, що американські чиновники вважають значним дипломатичним проривом з колишньою радянською нацією як її зв'язки з Росією", - пише видання.

За даними Foreign Policy, міністр закордонних справ Республіки Білорусь Володимир Макей повідомив про це рішення представника Державного департаменту по Європі Уесса Мітчелла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посол Північної Кореї в Італії в бігах з листопада 2018 року

Як зазначило видання, це рішення частково скасовує різке зниження дипломатичних відносин між США та Білоруссю, починаючи з перших років після холодної війни. "Це великий крок. Це початок відлиги", - зазначило джерело видання в Держдепі.

Як пише Foreign Policy, ця подія стала результатом кількох місяців посиленої роботи адміністрації Трампа із Білоруссю. Крім того, це рішення було прийнято на тлі політичного зіткнення між президентом Олександром Лукашенком та президентом Росії Володимиром Путіним. Мінськ сильно залежить від російських енергетичних вливань, які є наріжним каменем білоруської економіки, і нещодавно відносини країн погіршились через плани Росії підвищити ціну на експорт нафти, що може коштувати білоруському уряду додаткові мільярди доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адміністрація Трампа знизила статус дипломатів Євросоюзу

"Якщо російське керівництво вибере такий курс і втратить свого єдиного союзника на Заході, це буде його вибір", - цитує видання недавню заяву Лукашенко після недавніх переговорів з Путіним.

Також видання нагадало, що останній посол США, відправлений до Мінська, був висланий у 2008 році, коли Сполучені Штати ввели додаткові санкції щодо Білорусі через погіршення ситуації з правами людини в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна та Литва обговорили протидію агресії РФ

Тридцять з 35 дипломатів, які служили в країні, також були вислані, і з того часу Білорусь обмежила чисельність чиновників, які служать в посольстві до п'яти, а потім – до 10. Як правило, в американському посольстві в країні, аналогічною із Білоруссю розміру, може бути близько 30 співробітників, не рахуючи місцевих працівників.

Також Foreign Policy нагадує, що Мітчелл у жовтні 2018 року став першим американським дипломатом високого рангу, який відвідав Білорусь за останні 10 років. Причому його візит включав зустріч із президентом Лукашенком.

Нагадаємо, нещодавно президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що розмови про об'єднання Білорусі з Росією неправдиві, навіть "дурні і притягнуті за вуха".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко перед Новим роком подарував російському колезі Володимиру Путіну декілька мішків картоплі.

Українські Національні Новини

Політика