biloruski-siloviki-proveli-masovi-reydi-na-zhurnalistiv-ta-aktivistiv

Білоруські силовики провели масові рейди на журналістів та активістів

 • 14372 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. За інформацією правозахисного центру "Весна", у середу влада Білорусі провела обшуки в будинках десятків журналістів та активістів, що стало наймасштабнішим одноденним придушенням інакодумства за останні три місяці, інформує УНН.

Деталі

Як повідомляє правозахисний центр "Весна", у незалежних журналістів, правозахисників та активістів, як мінімум у дев'яти великих містах Білорусі було вилучено телефони та комп'ютери під час обшуку, їх допитали.

У столиці Мінську, влада переслідувала 10 осіб, звинувачених у фінансуванні антиурядових протестів та поширенні інформації, визнаної "екстремістською".

Близько 300 чатів, у додатку Telegram були визнані "екстремістськими" владою, і користувачів цих чатів можуть бути засуджені до тюремного ув'язнення строком до 7 років у разі пред'явлення їм звинувачення.

Журналіст-фрілансер Лариса Щиракова повідомила, що її доставили на допит після багатогодинного обшуку в її будинку в Гомелі. Щиракова працювала з телеканалом "Белсат", який влада Білорусі оголосила "екстремістським".

У середу активісти та журналісти у Бресті, Вітебську, Могильові, Гродно, Мозирі та інших містах зазнали аналогічних рейдів та затримань. Також переслідувалися лідери регіональних відділень Об'єднаної громадянської партії, найстарішої опозиційної партії Білорусі, у Гомелі та Речиці.

Наразі правозахисникам "Весни" відомо про обшуки у мозирського правозахисника Володимира Телепуна, у активістів з Вітебська Володимира Кійко та Миколи Качурца, а також у кричівського журналіста Сергія Нерівного.

Додамо

Авторитарний лідер Білорусі Олександр Лукашенко, пережив місяці безпрецедентних масових протестів, спричинених його переобранням у серпні 2020 року внаслідок голосування, яке опозиція та західні країни засудили, як фікцію.

Лукашенко тоді провів жорстоке придушення демонстрантів: поліція заарештувала понад 35 000 осіб та побила тисячі.
Після минулорічних виборів, уряд Лукашенка закрив більшість незалежних ЗМІ та правозахисних груп.

За словами правозахисників, у Білорусі за ґратами залишаються 889 політичних в'язнів, у тому числі провідні активісти опозиції.

Українські Національні Новини

Новини Світу