biloruskiy-opozitsiyniy-politik-kolesnikova-zaklikala-lukashenka-zupiniti-nasillya

Білоруський опозиційний політик Колесникова закликала Лукашенка зупинити насилля

 • 20246 переглядiв

КИЇВ. 1 серпня. УНН. Білоруський опозиційний політик Марія Колесникова, яка перебуває з січня 2021 року в СІЗО-1 в Мінську, звернулася до самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка з закликом зупинити насильство і спробувати мирним способом знайти вихід з політичної кризи. Про це інформує УНН з посиланням на DW.

Цитата

"Я закликаю владу перестати боротися з власним народом, прислухатися до білорусів і почати новий діалог. Зупиніть насильство! Зупиніть абсурдні судові процеси! Не руйнуйте економіку і успішні підприємства! Випустіть людей з тюрем!" - заявила вона.

Деталі

Колесникова, яка проживала в Німеччині, в 2020 році повернулася в Білорусь, де стала координатором передвиборного штабу Віктора Бабарика. Колесникова вважається однією з ключових фігур протесту проти режиму Лукашенка нарівні зі Світланою Тіхановською.

У травні Колесниковій були пред'явлені звинувачення за статтями про заклики до дій проти національної безпеки, про змову з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом, а також про створення екстремістського формування.
За інформацією штабу Бабарика, їй може загрожувати до 12 років в'язниці.

Що було раніше

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковані. За офіційними даними, перемогу здобув Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла Тіхановська. У той же час альтернативні екзит-поли показували протилежну картину - впевнену перемогу Тіхановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів.
За час протестів, за інформацією опозиції, було затримано близько 10 тисяч демонстрантів, сотні отримали травми і поранення.

Українські Національні Новини

Новини Світу