bilshe-ne-koroleva-barbados-znyav-yelizavetu-ii-z-posadi-glavi-derzhavi

Більше не Королева: Барбадос зняв Єлизавету II з посади глави держави

 • 28239 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Карибська держава Барбадос із завтрашнього дня перестає підкорятися британській королеві Єлизаветі II. У день 55-ї річниці незалежності від Великої Британії Барбадос змінить статус - із конституційної монархії перетвориться на республіку. Попереду у мешканців острова – затвердження першого президента та ухвалення нової конституції. Про це пише УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Пізно ввечері в неділю на Барбадос прилетів принц Чарльз, офіційний представник королеви, а також її наступник у ролі глави Співдружності, добровільного об'єднання суверенних держав, до якого входять Велика Британія та майже всі її колишні домініони, колонії та протекторати (Барбадос залишиться у складі цієї Співдружності).

Принц візьме участь в урочистій церемонії переходу повноважень глави держави від королеви до генерал-губернатора Сандри Мейсон, яка стане президентом країни. Після прощального салюту штандарт королеви буде спущений із флагштока, і Барбадос стане республікою.

Присутність принца Чарльза на цій церемонії була необов'язковою, проте він вирішив зробити цей візит, щоб продемонструвати, що тісні узи, які зв'язують дві країни, не слабшають. Він також був присутній на церемонії повернення Гонконгу Китаю в 1997 році і представляв королеву в Зімбабве під час здобуття країною незалежності у 1980 році.

Очікується, що під час свого виступу на Площі національних героїв, де проходитиме урочиста церемонія, принц Чарльз скаже, що, незважаючи на статус Брабадоса, що змінився, такі речі, як спільні цілі та цінності, а також партнерство і дружба, залишаться незмінними.

Чарльз також отримає Орден Свободи Барбадосу, другу за значимістю нагороду, що вручається за видатні заслуги у служінні країні, барбадоській діаспорі та людству загалом.

Додамо

Барбадос здобув незалежність у 1966 році, проте, як у випадку з багатьма іншими колишніми колоніями Великої Британії, королева залишилася офіційним главою держави.

Для оцінки можливості переходу до республіканської форми правління на Барбадосі в 1979 році була заснована так звана Комісія Коксу, але тоді вона дійшла висновку, що народ не бажає розлучатися з монархією.

Проте вже в 1998 році Комісія з перегляду конституції Барбадосу рекомендувала острову статус республіки, а тодішній прем'єр країни Фрейндель Стюарт відкрито заявив, що настав час здійснити перехід від монархії до республіки.

Барбадос - одна з 16 країн, де Єлизавета II, як і раніше, залишається главою держави. Роль ця здебільшого символічна, навіть у самій Великій Британії.

Зміна статусу Барбадосу може сприяти обговоренню подібних пропозицій в інших колишніх британських колоніях, сувереном яких є королева Єлизавета, серед яких Ямайка, Австралія та Канада.

Останнім часом і Ямайка подумує про те, щоб самостійно обирати главу держави, принаймні, саме в цьому бачить пріоритетне завдання свого уряду прем'єр-міністр Ендрю Холнесс.

Українські Національні Новини

Новини Світу