biznes-dav-prognoz-schodo-kurs-grivni

Бізнес дав прогноз щодо курсу гривні

 • 15211 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Український бізнес очікує через рік середній обмінний курс гривні до долара США на рівні 28,99 грн/дол., прогнозуючи таким чином більше падіння нацвалюти, ніж кварталом раніше. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у IІІ кварталі 2020 року.

"Середнє значення обмінного курсу через 12 місяців – 28,99 грн/дол. США (у ІІ кварталі 2020 року – 28,28 грн/дол. США). 62,5% респондентів уважають, що обмінний курс коливатиметься в межах від 28,01 грн/дол. США до 30,00 грн/дол. США", - йдеться у результатах опитування.

Таким чином респонденти очікують посилення девальвації національної валюти. 

Інфляційні очікування підприємств залишилися незмінними. Як і в попередньому кварталі, бізнес прогнозує, що упродовж 12 місяців темпи зростання споживчих цін зростуть до 7% у річному вимірі. Більше половини опитаних підприємств вважають, що інфляція буде меншою за 7,5%. Кожен п’ятий респондент очікує інфляцію у межах 7,6-10,0%. Найвагомішими фактором впливу на інфляцію підприємці називають послаблення гривні і збільшення витрат на виробництво.

Квартальне опитування проводилося з 3 серпня 2020 року до 3 вересня 2020 року. В опитуванні взяли участь 696 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей). Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Нагадаємо, експерт розповів, яким буде курс гривні до кінця року.

Українські Національні Новини

Економіка