biznes-stav-bilsh-optimistichnim-pislya-sichnevogo-lokdaunu-ochikuye-zrostannya-zamovlen

Бізнес став більш оптимістичним після січневого локдауну: очікує зростання замовлень

 • 11913 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Настрої бізнесу після січневого локдауну суттєво поліпшилися, показавши найкращий результат із жовтня 2020 року і практично наблизившись до рівноважного рівня. Так, промисловість, сфери торгівлі і послуг очікують збільшення обсягів замовлень, але й здорожчання своєї продукції. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі, передає УНН.

Цитата:

"Бізнес у лютому поліпшив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на послаблення карантинних заходів... У лютому підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, поліпшили очікування щодо результатів своєї діяльності", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Згідно з результатами опитування, за лютий 2021 року він становив 48,8 порівняно з 37,6 у січні. Це найкращий результат із жовтня 2020 року. Утім, очікування підприємств дванадцятий місяць поспіль перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів).

Підприємства промисловості продемонстрували найкращу динаміку і вперше за останні чотири місяці оптимістично оцінили власні економічні перспективи. Промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виготовлення продукції й нових замовлень, у тому числі експортних.

Підприємства сфер торгівлі та послуг також суттєво поліпшили оцінки своїх економічних перспектив після завершення січневого локдауну. Поліпшення очікувань щодо обсягів нових замовлень, товарів для продажу та послуг свідчить про відновлення роботи цих секторів.

Найнижчі оцінки залишаються в підприємств будівництва (будівництва житла). Будівельники під впливом сезонного скорочення економічної активності очікують на скорочення обсягів будівництва та нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників, сировини та матеріалів.

"Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників", - додали у НБУ.

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 3 лютого до 19 лютого 2021 року. В опитуванні взяли участь 194 підприємства. Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Додамо, очікування бізнесу стрімко погіршилися на початку 2021 року на тлі "локдауну".

Українські Національні Новини

Економіка